Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Södra Sveriges största vindkraftpark har nu öppnat i Mönsterås kommun Foto: SVT

Södra Sveriges största vindkraftspark har öppnat i Mönsterås kommun

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen var det öppet hus för den nyligen invigda vindkraftsparken Åby-Alebo, några kilometer norr om Mönsterås. De 36 vindkraften som formar parken kommer att producera el som räcker till 100 000 villor per år.

Sedan 2011 har skogen i området Åby-Alebo mellan Fliseryd och Mönsterås varit aktuell för bygget av vindkraft, men det dröjde till 2019 innan SR Energy skrev avtal med 21 markägare om att bygga upp parken. Nu – tre år senare – står södra Sveriges största vindkraftspark klar.

De 36 vindkraftverken som finns utplacerade i parken mäter var och en upp till en högsta höjd på 200 meter och hela parken beräknas årligen att producera 500 Gwh.

-  Parken kommer att kunna producera mer el än vad det finns hushåll i Kalmar län, men detta är även ett viktigt tillskott av elproduktion i södra Sverige, då konsumtionen är större än produktionen av el här, säger Per Eriksson, projektledare på SR Energy.

Kan denna parken göra att elpriserna går ner i södra Sverige?

– Vindkraften har den funktionen att den producerar när det blåser och lite mindre när det inte blåser, så när det blåser så ser vi väldigt tydligt att elpriset blir lägre här.

21 privata markägare inom vindparken

Flera markägare som arrenderat delar av sin mark åt bygget hade tagit sig till området för att se hur vindkraftsparken hade utformat sig på deras marker.

– Det känns bra att det har gått i lås, för det har varit en hel del turer innan SR Energy kom in i bilden och bestämde sig för att börja bygga upp det här. Det behövs ju nya lösningar för el behöver vi, säger Bertil Svensson, en av de 21 markägarna i parken.

Var det självklart för dig att arrendera ut en del av din mark då?

– Det var mycket funderingar, men efter diskussioner med våra barn och fruar så kom jag och min bror som också äger mark fram till att vi kör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer