Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få en skymt av södra Sveriges största vindkraftspark i klippet ovan. Foto: Anne Torvinen/SVT

Södra Sveriges största vindkraftspark invigd utanför Åseda

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen invigdes Tvinnesheda vindpark i SR Energys regi. Vd:n Peter Zachrisson säger att han har förståelse för den kritik som framförts att några av de boende som bor närmast något av verken.

– Jag hoppas vi kan se mer vindkraft i södra Sverige för det är där den behövs, säger Peter Zachrisson.

Tvinnesheda vindpark, södra Sveriges största vindpark med 47 vindkraftverk, invigdes under torsdagen.

Uppvidinge

– Det här kommer försörja Kronobergs län med mer än 30 procent av energin som förbrukas här nere. Ett välkommet tillskott i en region där man har ont om energi men där man också förbrukar mycket eftersom vi har en stor industri som behöver grön energi i den omställningen vi står inför, säger Peter Zachrisson.

Den gröna omställningen kräver uppoffringar

De närboende som numera bor grannar med 47 stycken nya vindkraftverk, har Peter Zachrisson respekt och förståelse för. Men han säger också att den stora samhällsomställningen med grön el innebär förändring som påverkar alla.

– Jag kan förstå frågan att man inte vill ha någonting intill sig men vi står inför vår livs kanske svåraste utmaning och det är att klara klimatkrisen. För att klara den och skapa en omställning som är rättvis så behöver vi bygga kraft och den kommer påverka någon.

KLIPP: Bor granne med nya vindkraftverket: ”Finns ingen fristad från bullret längre”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barbro Loborg bor granne med södra Sveriges största vindkraftspark i Tvinneheda utanför Åseda. Hör henne berätta i klippet ovan. Foto: Anne Torvinen/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppvidinge

Mer i ämnet