Camilla är 42 år. Hon bor i Nybro och har precis genomgått en magsäcksoperation. När Camilla tog kontakt med landstinget vägde hon 98 kilo och hade ett BMI på 38. För henne handlade det om liv eller död.
– Om jag vill leva ett hälsosamt liv och hålla mig vid liv var detta alternativet för mig. Det är ju ingen som vill väga 250 kilo, säger Camilla Rosander.
– Idag vet vi att människor som gör sådana här operationer lever mycket längre. Har man ett BMI på 40 så löper du dubbel så stor risk att dö i förtid, säger Peter Möller, kirurg på Länssjukhuset i Kalmar.
Enligt SVT:s kartläggning gjordes förra året drygt 500 magsäcks-operationer i Småland, lika många genomfördes i hela landet för sju år sen. 2010 gjordes nästan 7000, behovet har exploderat.
Kurvan pekar spikrakt uppåt. På bara tre år har trycket på de Småländska landstingen ökat betydligt. Inom Kronobergs län planeras att genomföra dubbelt så många operationer under 2011 som under 2010.
För att få genomgå en magsäcksoperation inom landstinget ska du lida av fetma alltså ha ett BMI på 35 eller mer, men operationen är inte riskfri. Dock har man idag kommit väldigt långt vilket gör att komplikationer sällan uppstår.
-Som kirurg är man rädd för läckage när man gör de olika tarmkopplingarna eller att blödningar ska uppstå. Men chansen är liten, 0,5 till 1 procent. Men är du så här fet så finns inget annat alternativ för att gå ner i vikt och få ett varaktigt resultat, säger Peter Mölller.
En magsäcksoperation eller en gastric bypas innebär att patienten får en förminskad magsäck. I och med det kan man helt enkelt inte äta lika mycket som tidigare och heller inte vad som helst.
– Patienten måste vara medveten om att lägga om sin kost. Inte äta skräpmat eller dricka läsk. Personen måste äta var tredje timme och inte dricka till maten. Det är viktigt och motionera. Följer patienten rekommendationerna blir 8 av 10 normalviktiga och detta måste patienterna vara medvetna om. Följer de inte riktlinjerna blir det inte bra, säger Peter Möller.
Många står på kö för att få genomgå en operation och väntetiderna varierar. I de flesta landsting är de runt ett år men i Kalmar har man bland de kortaste väntetiderna i landet, där behöver patienterna inte vänta mer än 90 dagar. Men med de enorma behov som finns idag så klarar inte alla landsting av att möta efterfrågan.
– Som det ser ut nu så ökar trycket och fortsätter vi med samma organisation som vi har nu så kommer vi inte klara efterfrågan. Jag tror vi måste satsa på högvolymcentra där ett specialistteam koncentrerar sig på senna sortens operationer, säger Peter Möller.
Camilla resa har precis börjat. För henne har allt gått bra och nu stundar ett helt nytt liv.
– Jag mår jättebra och tar promenader varje dag. Sen hoppas jag kunna komma igång med träning också. Landstinget har ju gjort en investering i mig och det måste jag ju ta tillvara på, säger Camilla.