Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet följer vi med när deltagaran besöker Rosdala glasbruk i Norrhult. Foto: SVT

De åker till Småland för att fotografera övergivna platser

Publicerad

Det är populärt att fotografera övergivna platser och intresset för fotokursen “Det glömda glasriket” har varit stort. Där fotograferas bland annat nedlagda glasbruk runt om i Småland.

– Vi har haft deltagare på kursen som kommit från till exempel Oslo och Köpenhamn. Bor man i en stad så är det inte så lätt att hitta den här typen av miljöer, utan då kanske man välja att åka på en kurs, säger Mikael Gustafsson, fotograf och kursledare. 

I klippet får du följa med när fotokursen besöker Rosdala Glasbruk i Norrhult i Uppvidinge kommun. 

Stort intresse för kurserna 

Ann-Katrin Karlsson från Kungsbacka är en av deltagarna och hon är glad att hon kom med på årets kurs. 

– Jag fick se den här kursen förra året, men då var den fulltecknad. Då blev jag väldigt besviken så jag blev glad när den kom i år igen, säger hon. 

Kursdeltagarna får fotografera allt från nedlagda glasbruk till ödehus och fabriker som stängt ner sedan länge. Det finns många nedlagda glasbruk i Småland så enligt kursledaren Mikael Gustafsson har han valt ut några som han vet är snygga.

– Vi måste så klart också få komma in i byggnaderna. Om byggnaderna är riktigt dåliga går det ju inte, särskilt inte med en grupp. Det är skillnad om jag är ute och fotograferar själv, för då är det ju mitt eget ansvar, säger Mikael Gustafsson.

Lindshammar glasbruk är för farligt

Tidigare år har kursen också besökt Lindshammar glasbruk, men efter att Länsstyrelsen bommat igen byggnaden fick platsen utgå från kursen. Miljöhandläggaren Britt Palm på Länsstyrelsen i Kronoberg tycker att man ska vara försiktig innan men ger sig in i gamla industrilokaler. 

– Jag kan förstå att det är spännande med stora övergivna industrilokaler, men man vet inte alltid vad som kan finnas i lokalerna, sa hon till SVT Nyheter Småland i juni. 

Kursdeltagaren Ann-Katrin Karlsson beskriver sig själv som naturfotograf. Men tycker nu att det är spännande att få fotografera övergivna platser, för det är inget hon gör på egen hand. 

– Jag går inte in om jag inte vet vems det är. Det är ju någon som äger även en övergiven plats, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppvidinge

Mer i ämnet