Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet personer som söker hjälp hos Kalmar stadsmission har dubblerats den senaste månaden och det blir fler varje vecka, enligt områdeschef Katarina Borgemo. Hör henne berätta om det kritiska läget i klippet. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Stadsmissionens larm i Kalmar: Kommer inte ha råd att hjälpa behövande

Publicerad

Den senaste månaden har ropen på hjälp i Kalmar ökat. Antalet samtal har fördubblats enligt Stadsmissionen i Kalmar, och nu ber man om akut ekonomiskt stöd från kommunen – annars kommer behövande att nekas hjälp.

– Våra insatser är begränsade och om fler söker vår hjälp kommer vi behöva säga nej, säger Katarina Borgemo som är områdeschef på Kalmar stadsmission.

Hjälpen man söker hos kommunen är dels ekonomisk för att ha råd att hjälpa människor med mat och kläder. Men man vill också ha en kontaktperson inne på socialförvaltningen att hänvisa till för personer som hör av sig och till exempel inte kan betala sin elräkning.

– Vi hoppas förstås på någon typ av regeringsbeslut, men i väntan på det behövs det göras något.

Kommer tvingas säga nej

Om man inte får hjälp av kommunen så kommer stadsmissionen tvingas säga nej till personer som söker hjälp.

– Vi ser att våra resurser håller på att nå sin maxgräns, säger Katarina Borgemo.

SVT Nyheter har pratat med Kalmar kommun som valt att inte kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.