Tryck på klippet för att höra hur Staffan Lagerström firade när han fick reda på att JO valde att gå på hans linje. Foto: Fanny Asplund/SVT

Staffan vägrade vaccinavgift – fick rätt mot regionen: ”Firade med räkor”

Uppdaterad
Publicerad

Ölandsbon Staffan Lagerström JO-anmälde Region Kalmar efter att han och frun fick betala en avgift efter att de tackat nej till covidvaccin vid sin bokade vaccinationstid. Regionen bedömde det som ett uteblivet vårdbesök och skickade en faktura på 400 kronor. Men justitieombudsmannen går på Staffans linje och kritiserar regionens debitering.

Det var i våras som Staffan Lagerström och hans fru åkte från Södra Möckelby på södra Öland till Kalmar för att vaccinera sig mot covid-19. På plats fick de reda på att de skulle få med Astrazenecas vaccin.

– Just vid den där tiden gick det en väldigt massa rykten om farliga biverkningar, säger Staffan Lagerström.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Paret valde därför att tacka nej till vaccinet och vänta till ett senare tillfälle. Efter det fick de en räkning på 400 kronor då regionen bedömde deras handlande som ett uteblivet vårdbesök. Det ledde till att Staffan Lagerström JO-anmälde regionen.

Staffan fick rätt

I onsdags, ungefär ett halvår efter anmälan, var JO färdig med sin utredning som ger Staffan Lagerström fick rätt.

– Den aktuella situationen kan inte anses innefattas i det i lagtexten valda uttrycket ”uteblir från avtalade besök”. Uttrycket för närmast tanken till den situationen att patienten över huvud taget inte har inställt sig, säger chefsJO Erik Nymansson i ett pressmeddelande.

”Det kan löna sig”

Staffan Lagerström tycker det känns bra att JO håller med honom. Men främst tycker han att utfallet är viktigt för att visa andra medborgare att det går att få rätt mot myndigheterna.

– Det kan löna sig att säga till, att sätta ner foten och hävda att man har rätt.

Staffan Lagerström var inte den enda som reagerade på vaccinet i Kalmar län. SVT träffade Rolf Jäderberg utanför vaccinationscentralen i april, och han var då mycket upprörd. Se det mötet i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet