Om du tackar nej till vaccin vid vaccinationstillfället blir du debiteringsskyldig. Regionen ser det som ett uteblivet vårdbesök. Foto: Fanny Asplund/SVT

Fick betala 400 kronor när de hoppade av vaccinering – nu JO-anmäler de regionen

Uppdaterad
Publicerad

I Region Kalmar län får du inte reda på vilken vaccinsort du tilldelas förrän du sitter på stolen vid vaccinationstillfället. Tackar du då nej till vaccinet – vilket några har gjort då de inte vill ha Astra Zenecas vaccin – får du betala 200 kronor. Något som lett till att ett par i länet JO-anmält regionen.

Tackar man nej till vaccin vid vaccinationstillfället ser Region Kalmar det som ett uteblivet vårdbesök, något som har kritiserats av vårdtagare som vill kunna ha en valmöjlighet. 

Ett par som skulle vaccinera sig mot covid-19 i mitten av april tackade nej till den tilldelade vaccinsorten på plats och gick sedan därifrån. Kort därefter kom en faktura från regionen på 400 kronor, då de blev skyldiga 200 kronor var.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

”Skulle aldrig tagit sig dit”

Mannen har nu JO-anmält Region Kalmar län. Han menar att han och hustrun aldrig hade tagit sig till vaccinationsbyggnaden, och utsatt sig och andra för eventuell smitta, om de redan innan vetat om vaccinsorten.

”Som att vilja ha fläsk men bli erbjuden bananer”

Anmälaren likställer betalningskravet med att det är som att gå till affären för att köpa fläsk med endast bli erbjuden bananer.

– Om jag går till affären för att köpa fläsk men endast blir erbjuden bananer menar jag att jag inte ska kunna faktureras för den vara jag inte gick dit för att köpa, alltså den vara jag aldrig köpte på grund av säljarens/Region Kalmars hemlighållande av produktens namn/märke/ursprung/tillverkare, skriver mannen i sin JO-anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet