I Region Kalmar län får man inte reda på vaccinsort innan vaccinationstillfället. Foto: Region Kalmar läns webbsida.

Därför får man inte veta vilket vaccin man får i Region Kalmar

Publicerad

De som har tänkt tacka nej till Astra-vaccinet upprörs över Region Kalmar län inte berättar vilket vaccin man ska få förrän man sitter på stolen vid vaccinationstillfället. Enligt vaccinsamordnaren är det för att man inte kan ge några säkra besked, då leveranserna ständigt ändras.

– Det händer rätt så ofta att vi  vi ändrar vaccinsort som levereras till ett ställe. Och skulle vi då levera ut ett annat vaccin än vad som är sagt vid bokningen, blir ju det också ett problem, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar län.

I grannlänet Kronoberg kan regionen, vid önskemål, redan vid bokningstillfället berätta vilken vaccin som ska tilldelas. Kronoberg har valt att främst vaccinera i fas 2 och 3 vid vårdcentraler, till skillnad från Kalmar som nu har tre olika vaccinationscentraler i gång. Enligt Marie Ragnarsson fungerar därför inte Kronobergs strategi för Kalmar län.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Vi har sett att det varit omöjligt för oss att göra på det sättet, och vi har tre bra vaccin att vaccinera med.

I klippet hör du Marie Ragnarsson berätta varför Region Kalmar län inte i förväg berättar vilket vaccin man tilldelas.

Kalmarbons ilska mot att vaccintypen hålls hemlig: ”Tänker avboka min tid” 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet