Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Kronobergs vaccinsamordnare Lena Andersson berättar hur de tänker om vaccin och information. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kronoberg talar om vilket vaccin som ges redan vid bokning

Uppdaterad
Publicerad

Regionerna har olika strategier när det gäller information om vilket vaccin mot covid-19 som kommer bli aktuellt vid ditt besök. I Kalmar län får man veta först när man sitter i stolen, medan Kronoberg är öppna med informationen redan vid bokningen.

Det finns en oro kring vaccinet, och i synnerhet kring Astra Zenecas vaccin, något som SVT Nyheter Småland ofta får frågor kring. I måndags träffade vi Rolf Jäderberg utanför Kalmars nya vaccinationscentral, och han var då mycket upprörd över att han inte kunde få reda på vilket vaccin han skulle få innan han satte sig i stolen.

I Kalmar län är det i nuläget inte möjligt att få veta vilket vaccin som man får i sin spruta när man bokar. Det är först när man är på plats det är möjligt. Om väljer man då att inte ta sin spruta så får man betala 200 kronor i avgift för sen avbokning.

Kronoberg berättar

Men i Kronoberg är det helt andra regler som gäller. Här kan man få veta redan vid bokningen. Lena Andersson Nazzal är chef för primärvård och rehab och Region Kronobergs vaccinsamordnare.

– Vi går inte aktivt ut med vilket vaccin man får, men om man frågar vid tidsbokningen så får man veta det, och har då även möjlighet att tacka nej.

Kronoberg har inte heller någon avgift för sen avbokning, vilket betyder att du kan ångra dig även när du kommit till din bokade tid.

– Inom Region Kronoberg skickar vi ingen faktura till den som på plats tackar nej säger Lena Andersson Nazzal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet