Vaccinsamordnare Marie Ragnarsson säger att regionen kommer hålla fast vid avgiften för sent avbokad vaccintid. Foto: SVT/Arkiv

Region Kalmar: ”Ser det som att man uteblir från ett vårdbesök”

Uppdaterad
Publicerad

Region Kalmar tar 200 kronor i avgift om en person dyker upp för vaccination, men tackar nej till den vaccinsort som erbjuds. Något som får kritik av de som vill undvika Astravaccinet – eftersom man inte på förhand får reda på vilket vaccin man kommer att få när man bokar tiden.

– Vi har gjort det här vägvalet utifrån att vi ser det som att man uteblir från ett vanligt vårdbesök, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar län.

Att andra regioner ger möjlighet att på förhand veta vilket vaccin som erbjuds, och erbjuda kostnadsfri avbokning om man inte vill ha just det vaccinet, är inte något som förändrar regionens hållning i frågan.

– Det finns ingen nationell hållning eller rekommendation då får varje region ta det beslutet, säger Marie Ragnarsson.

Ser du något problem med att region Kronoberg exempelvis erbjuder den möjligheten?

– Nej det ser jag inget problem med. Det får varje region ta sina beslut om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.