Foto: TT

Experten svarade på frågor om stress i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Undersökningar visar att gymnasietjejer känner mer stress av skolan än killar. Under måndagseftermiddagen kommer Linda Hiltunen, sociolog vid Linnéuniversitetet i Växjö, besvara frågor om skolstress – men redan nu kan du skicka in dina frågor.

Under måndagen kommer SVT Småland med reportage om ungdomar och skolstress. Linda Hiltunen har skrivit en avhandling om just stress i skolan.

Upplever du eller någon du känner stress i skolan? Ställ dina frågor till forskaren Linda Hiltunen

Nu avslutar vi chatten. Tack för alla frågor!

Anna • vad ska man göra själv om man känner sig stressad?

Hitta tid för återhämtning. Gör något som fyller en med positiv energi. Det är också viktigt att ta hand om de mest basala - dvs. att äta, sova och att sätta kroppen i rörelse. Att röra på sig reducerar stresshormoner i kroppen. Om man känner att stressen är svår att hantera är det förstås viktigt att be om hjälp.

A • Tror du att sociala medier påverkar flickors stress?

Ja, det tror jag. Sociala medier är ett ställe där vi jämför oss med varandra. Sociala jämförelser som resulterar i att vi känner oss otillräckliga är sällan bra för hälsan. Att ständigt vara uppkopplad kan också vara en källa till stress visar min forskning.

Karen • Hur vet man när stress går från "normal" stress till farlig stress?

Det är svårt att veta. Därför är det viktigt att lära känna sig själv och hur man reagerar i olika situationer. Men så länge vi kan återhämta oss och dagligdags känna oss lugna och avslappnade så är det inte "farligt" att vara stressad. Det är när stressreaktionen är igång under längre perioder som den riskerar att bli skadlig. När man t.ex. får svårt att sova, är lättirriterad eller blir ledsen för småsaker finns det en risk att man är drabbad av det du kallar "farlig" stress.

Elin • Är det bara på gymnasiet som tjejer känner större stress än killarna? Hur är det på universitet?

Bra fråga. Vi vet mindre om stress under universitetsstudierna. Det finns dock några studier på området som visar att tjejer är fortsatt mer stressade än killar även under universitetsstudier.

Elin • Kände du själv stress när du gick på gymnasiet?

Ja, det gjorde jag. Jag hade höga krav på mig själv i skolan och jag blev ofta stressad vid provtillfällen och inlämningar. Under min skoltid hade jag dock ett intresse: hästar. En egen häst gjorde att jag hade tid för återhämtning. När jag var som mest stressad kunde jag åka till stallet och bara koppla av. Det gav mig positiv energi och på så sätt hålla den skadliga stressen på en hanterbar nivå.

Even Steven • Känns som det daltas friskt med dagens ungdom. Stress är väl en normal del av livet, vore det inte bättre att vara ärlig med krav på ungdomarna. Nu känns det som att man ska göra allt som är jobbigt till något "onormalt".

Stress är absolut en normal del av livet och utan stress hade vi som art inte överlevt. Stressreaktionen gör oss mer skärpta vilket i sin tur gör att vi kan ta oss an uppgifter på ett bättre sätt. Det är när stressystemet är igång under en längre tid och när vi inte kan återhämta oss som den riskerar att bli skadlig.

Det du beskriver är tyvärr vanligt. Upplevd stress börjar ofta i högstadiet och följer elever genom gymnasiet. Min avhandling "Lagom perfekt" tar också upp de negativa konsekvenserna av att unga jämför sig med varandra hela tiden. Det är också svårt för unga att veta hur de blir bedömda i skolan och vilka kriterier de ska förhålla sig till. Ett resultat är att unga som ställer höga krav på sig själva har svårt att bedöma när en inlämning är klar, eftersom det alltid göras lite bättre. Att byta skola och sammanhang kan förstås också utlösa stress, det är ju en stor händelse i livet.

A • Jag har en dotter som går i åttan och upplever stor stress. Är det vanligt med stress/utmattning så tidigt? I klassen jämför de hela tiden sig med varandra vilket späder på stressen. Hon blir också mycket stressad av ganska stora inlämningsuppgifter där det hela tiden medföljer bedömningskriterier och hon har svårt att lämna ifrån sig dem eftersom hon aldrig tycker de duger. Är det vanligt att det blir så? Inför sjuan bytte min dotter skola, bytte från land till stad och till en skola där hon inte kände någon sedan tidigare, och frågan är om detta utlöste stressen. Vad tror du?

Erik • Finns det någon forskning som visar om stressen får några faktiska konsekvenser. Leder det till sämre resultat i det långa loppet?

I min egen avhandling "Lagom perfekt" skriver jag just om vilka konsekvenser stress och annan ohälsa får för unga i vardagen. Det finns också en rapport av MUCF som heter "När livet känns svårt" som tar upp vilka konsekvenser den "nya" ohälsan får. Ett kort svar är att ohälsa (t.ex. stress) som inte är hanterbar riskerar att få konsekvenser i det långa loppet. När unga blir sjukskriva pga. skolrelaterad stress finns det en risk att de halkar efter i skolan och blir mer "sköra" för stress längre fram i livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.