Starka reaktioner på att Mohammad blev misshandlad

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna på en busschaufför som slår och sparkar en passagerare i ansiktet har väckt stor uppmärksamhet. I går publicerade SVT Nyheter Småland en film med offret, Mohammad Alhairiri, där han berättar om händelsen.

Många läsare och tittare har hört av sig med frågor till redaktion, via mejl eller sociala medier. Vi svarar på ett urval. Detta görs av oss reportrar som jobbat med nyheten under gårdagen. Johan Nordström har följt medierapporteringen och pratat med busschaufförens arbetsgivare Nobina samt Kalmar länstrafik som organiserar busstrafiken i länet.

Agneta Gustavsson har träffat Mohammad Alhairiri personligen. Båda reportrar har tagit del av polisanmälningarna som är gjorda samt pratat med polisens förundersökningsledare Jan Bolmgren.

Bussmisshandel

1. Vad föranledde händelsen?

Busschauffören har inte velat kommentera händelsen offentligt. I polisanmälan framgår inte vad som var upprinnelsen. Varken Kalmar länstrafik eller bussbolaget Nobina har gått in närmare på vad de vet om orsakerna till det som visas på filmen.

Mohammed Alhairiri uppger att han väntade vid på bussen vid Grankullavik på norra Öland. Han skulle söderut till Borgholm för ett ärende. Enligt honom stängde busschauffören dörren framför näsan på honom och körde iväg. Detta var inte första gången något liknande hände när den busschauffören körde.

Mohammed fick hjälp av en vän att ta sig till busshållplatsen i Böda en mil söderut. Där hoppade han på samma buss. Han tog en bild på busschauffören eftersom han tänkte anmäla hur chauffören uppträdde. När bussen nått Löttorp fyra mil norr om Borgholm kom busschauffören bak i bussen och sa till Mohammad att han skulle ta en bild på honom.

När Mohammad vägrade att låta sig bli fotograferad började busschauffören att slå honom. En annan passagerare i bussen filmade händelsen. Busschauffören sparkar även Mohammad i huvudet. Medpassagerare skriker på busschauffören som då går tillbaka till förarplatsen samtidigt som han säger högt att han själv beter sig som ett svin och att han ”kommer att åka in”.

Efter händelsen hörde busschauffören av sig till sin arbetsgivare och sa att han agerat felaktigt i en situation. Han uppgav att det ”runnit över för honom”, uppger KLT:s trafikdirektör Karl-Johan Bodell för P4 Kalmar.

Busschauffören har i efterhand uppgett att han fått ett hårt slag på armen av Mohammad. Detta har han polisanmält hos polisen i Kalmar. Mohammad förnekar att han slagit busschauffören. Han säger att medresenärerna på bussen kan styrka hans version av förloppet.

Chauffören stängdes av från sin tjänst samma dag. Bussföretaget Nobina gick samma dag ut med en ursäkt till Mohammad.

2. Varför ingriper ingen på bussen?

Bussen står vid tillfället för misshandeln still i Löttorp. När busschauffören slår och sparkar på Mohammad säger flera medpassagerare till chauffören. Det framgår av filmen. Mohammad upplevde det som om att någon eller några medpassagerare skrek åt chauffören.

Mohammad uppger till SVT att passagerare gick av bussen för att de inte ville vara kvar på grund av misshandeln. En av medpassagerarna filmar händelsen. Mohammad kände inte personen som filmade.

3. Varför tar SVT upp att det handlar om en asylsökande?

Chauffören säger i samband med misshandeln ”era jävla svin” till Mohammad. Barometern, som var först med att visa filmen, har översatt ett uttalande till ”jag hatar era jävla svin”. SVT har översatt samma mening till ”Satan! Era jävla svin!”

Busschauffören talar till Mohammad som att han tillhör en grupp. Mohammad tolkar det själv som att chauffören är negativt inställd till asylsökande. Mohammad uppger att chauffören tidigare nekat asylsökande att åka med bussen.

SVT Nyheter Småland har frågat Nobina om bolaget tolkar chaufförens uttalande som rasistiskt. Nobina säger att de tar avstånd från uttalandet och säger att det inte är i enlighet med bolagets värderingar. Bolaget vill inte kommentera om uttalandet är rasistiskt.

Ett urval av kommentarerna:

Bert: ”Finns det någon förklaring till chaufförens beteende?”

Lillian: ”Finns inget försvar för chaufförens beteende. Helt oacceptabelt!”

Erica: ”Varför vill man förstärka att det handlar om en asylsökande? Det kunde vara vem som helst!”

Amanda: ”Vem filmar utan att gripa in?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussmisshandel

Mer i ämnet