Starka reaktioner på körkortsstöd för nyanlända kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Smålands reportage om arbetsmarknadsinsatsen ”Nu kör vi” för nyanlända kvinnor i Oskarshamn har fått stor spridning i sociala medier under mellandagarna. Många av inläggen är kritiska mot insatsen – något som fått Oskarshamns kommunalråd att gå ut med ett förtydligande.

– Det har varit starka reaktioner från hela landet. Det har varit ett antal hatiska mejl från människor som uttrycker sig väldigt osmakligt om den här insatsen, säger Andreas Erlandsson (S).

Tillsammans med sitt parti har han släppt ett pressmeddelande med förtydligande kring att körkortsutbildningen inte ges ut gratis till kvinnorna, utan att endast gemensamma teorilektioner och vissa gemensamma körlektioner bekostas inom ramen för projektet.

Oskarshamn

SD i Oskarshamn: ”Ställer grupp mot grupp”

Till dags dato har SVT:s webbartikel om körkortsstödet i Oskarshamn fått över 12 000 interaktioner på Facebook och delats nästan 600 gånger. Bland annat av Sverigedemokraterna i Oskarshamn, vars gruppledare Michael Erlandsson kommenterar arbetsmarknadsinsatsen så här:

”Det är positivt att man lär sig köra bil, men jag blir genuint orolig om kommunen bedriver verksamhet som innebär att vi ställer grupp mot grupp (...) Jag tror inte att verklighetens folk tycker att den här typen av diskriminering är acceptabel”.

När SVT pratar med Michael Erlandsson (SD) under torsdagen utvecklar han sitt resonemang.

–  Vi från Sverigedemokraternas sida känner en stor upprördhet över att Socialdemokraterna särbehandlar människor utifrån etnicitet. Vi ser nu att många människor blir legitimt upprörda och det är tråkigt att Socialdemokraterna inte inser detta.

Finns fler insatser

Men kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) vill betona att kommunen betalar andra insatser för andra grupper som står långt från arbetsmarknaden.

– Jag tycker det är en bra insats. Tittar man på många platsannonser står det ofta krav på B-körkort. Det kan innebära en väldig tröskel. Nu gör vi den här insatsen för arabisktalande kvinnor. Det kan finnas insatser vi gör för andra grupper med svensk bakgrund. Jag ser ingen skillnad i vilket land du kommer ifrån, huvudsaken är att du kommer ut och blir anställningsbar.

Något som Sverigedemokraternas Michael Erlandsson kommenterar så här:

– Problemet är likväl att man utgår från etnicitet och det tycker vi inte är rätt väg att gå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet