Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare, trodde att intresset för vaccin bland 16- och 17-åringar skulle vara lågt när de startade bokningen på måndagen. Foto: TT/Kaisa Lappalainen

Region Kalmar startar vaccinbokning för 16- och 17-åringar i förtid

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen öppnar Region Kalmar möjligheten för 16- och 17-åringar att boka tid för vaccinering mot covid-19. Vaccin och lediga tider finns det gott om, men man förväntar sig ingen rusning efter vaccin bland tonåringarna.

– Vi har ju sett att ju yngre vi kommit i åldersgrupperna så blir intresset och viljan att vaccinera desto lägre, just nu i alla fall, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar län.

En orsak kan vara sommarsemestrarna, att man är bortrest, är upptagen med sommarjobb eller att man prioriterar annat, tror hon. Men trenden att det går trögt med att få de som ännu inte tagit första dosen till vaccincentralerna är tydlig oavsett åldersgrupp.

Just därför öppnar regionen bokningen för 16- och 17-åringarna en vecka tidigare än beräknat.

– Jag tittade just på statistiken på olika kommuner, och det ökar någon procentgrad per kommun och vecka, och det är ju väldigt lite. Så det går trögt just nu, säger Marie Ragnarsson.

Gör mognadsbedömning

Ännu har Region Kalmar inte planerat någon riktad informationsinsats till gruppen, annat än att anpassa i vilka medier man annonserar kring vaccinering.

För att vaccineras krävs båda målsmäns underskrift, men regionen har bestämt att man även vaccinerar ungdomar som passerar en så kallad mognadsbedömning. Den görs på plats av den sjuksköterska som ordinerar vaccinationen.

– Det är vanligt inom vården. Är man informerad om vad det innebär att bli vaccinerad så är man ju mogen. Man har ju ändå tagit sig till vaccinationscentralen och tagit en ställning, då får man ha den dialogen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet