Nybro återinför dagersättning till funktionsnedsatta

Uppdaterad
Publicerad

Nybro kommun återinför habiliteringsersättning för personer i kommunens dagliga verksamhet. Detta efter att regeringen infört ett stadsbidrag som ska uppmuntra landets kommuner att betala ut ersättningen.

Människor med funktionsnedsättning kan delta i så kallad daglig verksamhet, som i många fall kan liknas med att ett vanligt arbete. Men låg eller ingen ersättning har gjort att det praktiken kan kosta pengar att gå till jobbet.

Nybro kommun är en av de kommuner som under många år inte betalat ut någon ersättning alls. Den togs bort i början av 2000-talet när kommunen behövde minska sina utgifter.

Nybro

Bidraget ger nya möjligheter

Ersättningen är frivillig för kommuner att betala ut, men i ett försök att uppmuntra detta har regeringen infört ett statligt bidrag som kommunerna kan söka. Jimmy Loord (KD) är ordförande i individ- och familjenämnden i Nybro, och han menar att bidraget skapat möjligheter för kommunen.

– Bidraget gäller för den målgrupp som tillhör LSS, men nämnden har valt att skjuta till egna pengar för att också kunna ge ersättningen tilll personer som har SoL-beslut, säger Jimmy Loord.

Hur mycket pengar handlar det om?

Ungefär 100 000 har vi  själva gått in med, och statsbidraget kommer att landa på cirka 1 miljon kronor. Vi räknar med 40 kronor om dagen per person oavsett vilken målgrupp de tillhör, men vi har också ett krav på att den som ska få ersättning behöver ha minst 75 procent närvaro.

Varför har ni inte betalat ut ersättningen tidigare?

– Jag har svårt att svara på den frågan då ersättningen togs bort innan jag var politisk aktiv. Men jag vet att det funnits en målsättning att återinföra den och nu har vi fått möjlighet att göra det.

Gäller i tre år

Statsbidraget gäller i tre år, och Jimmy Loord säger att vad som händer efter det återstår att se.

– Det känns bra att kunna erbjuda personer i daglig verksamhet ersättningen Nu när vi infört det finns så klart en förväntning på att det ska fortsätta, och det hoppas vi kunna göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet