”John”, syns på övervakningsbilden springa från polisen under ett av upploppen på Araby i Växjö. Nu döms han för en misshandel där offret bröt en fot. Foto: SVT/Polisen

Upploppsmakaren döms för misshandel: ”Han slog sig själv”

Uppdaterad
Publicerad

Den man som fick det hårdast straffet för upploppen på Araby i Växjö förra året döms på nytt till fängelse. Det för en misshandel på Teatertorget i centrala Växjö. ”Han slog sig själv”, var hans försvar i rätten.

I vår reportageserie om de sju dömdes för upploppen på Araby i Växjö förra året uppmärksammades en man som SVT Nyheter Småland valde att kalla för John.

TV: Se vår minidokumentär om de sju som dömdes för upploppen.

Han fick åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp och försökt till grov misshandel efter att han skjutit en fyrverkeripjäs mot polisen.

Får 10 månaders fängelse

I dag dömdes han för ett nytt brott. Växjö tingsrätt menar att han, tillsammans med två vänner, är skyldig till en misshandel på Teatertorget i centrala Växjö i förra månaden.

Fyra personer, två kvinnor och två män, blev överfallna och nedslagna av ”John”, 21 år, och hans två vänner som är 21 respektive 18 år.

John och den andre 21-åringen får 10 månaders fängeles. 18-åringen döms till 50 timmars ungdomstjänst. Tingsrätten anser att misshandeln är allvarlig eftersom ett av offren legat ned, med bruten fot, och ändå blivit misshandlad.

”Slog sig själv”

I förhöret i tingsrätten har ”John” hävdat att han och vännerna utsattes för rasistiska glåpord och endast försvarade sig när de blev attackerade. ”John” menade att ett av offren dessutom slagit sig själv.

Tingsrätten anser att de tre tillsammans ska betala skadestånd till offren. Den man som bröt foten ska ersättas med 15.000 kronor för kränkning och 5.000 kronor för sveda och värk. De tre övriga offren tilldöms mellan 11.000 och 12.000 kronor i skadestånd.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Småland hade John suttit av sitt straff för upploppet på Araby. Han hade varit ute i fem dagar när han var med i misshandeln på Teatertorget i Växjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Upploppen i Araby - det hände sen

Mer i ämnet