Foto: Gunnar Norén

Stor flock med storkar i norra Småland: ”Oerhört fascinerande”

Uppdaterad
Publicerad

Det var en märklig syn som mötte Gunnar Norén när han färdades på väg 34 mellan Gullringen och Kisa häromdagen. Alldeles nära vägkanten gick en stor flock storkar och betade på en åker.

Gunnar Norén har trafikerat sträckan i 40 år men aldrig sett något liknande.

– Jag såg en stor fågel lyfta och trodde först att det var en trana, berättar han, men när den landade såg jag att det var en stork och det var inte bara en. Det var säkert 25 stycken. Jag har aldrig sett storkar på det sättet och de var förvånansvärt oskygga.

Gunnar Norén Foto: privat

Försvann 1954

Det var många fler bilister som hade stannat för att se och beundra den stora flocken storkar.

Storken försvann som häckande fågel i Sverige 1954, framför allt på grund av att tillgången på föda minskade i takt med att stora våtmarker försvann. Den är nu på väg tillbaka. Det berättar ornitolog Anders Wirdheim för SVT Nyheter Småland.

Ovanlig syn i Småland

– Numera kan man se den då och då i Skåne, säger han. Där finns cirka 50 häckande par som en följd av att man har fött upp storkar i hägn under minst 15 år.

Den flock som Gunnar Norén fick se kommer sannolikt från en flock på 90 fåglar som släpptes ur ett hägn i Skåne tidigare i somras.

– Man kunde följa flocken som först tog vägen norrut mot Närke och som nu vänder tillbaka söderut över norra Småland, men det är fortfarande ovanligt att se en så här stor flock i Småland, säger Anders Wirdheim.

Fåglarna kommer att stanna i Afrika under tre-fyra år. Det är först när de blir könsmogna som de kommer tillbaka och etablerar sig i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.