• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Polis till häst på Storgatan under torgmötet. Foto: Niklas Sjögren/SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Stor polisinsats bevakar torgmöte mot böneutrop

Uppdaterad
Publicerad

Ett större antal poliser finns i dag på plats på Storgatan i Växjö, där partiet Alternativ för Sverige håller torgmöte med anledning av att böneutrop tillåtits sändas ut från Växjö moské. Det finns också cirka 20 poliser utanför Växjös moské.

Enligt poliser som SVT Nyheter Småland har talat med räknar man inte med några ordningsstörningar, men väljer ändå att finnas på plats för säkerhets skull med anledning av partiet Alternativ för Sveriges torgmöte klockan 12.

Det finns ett 20-tal poliser på Storgatan men sannolikt fler på gator runtomkring, uppger SVT:s reporter Niklas Sjögren. Foto: Niklas Sjögren/SVT

Även kommunens fältgrupp finns på plats.

– Vi är här eftersom vi känner många av de ungdomar som eventuellt skulle kunna komma hit för att demonstrera mot mötet, säger Anders Gustafsson, enhetschef på Växjö kommun.

Växjö kommuns fältgrupp finns på plats under mötet. Foto: Niklas Sjögren/SVT

Alternativ för Sverige inleder sin valkampanj med mötet vid kulturhuset Palladium på Storgatan. Ett möte ”mot islamiseringen med anledning av beslutet att tillåta böneutrop från Växjö moské”, skriver partiet på sin Facebooksida.

Partiledaren Gustav Kasselstrand, vice partiledare William Hahne och riksdagsledamot Jeff Ahl talar under torgmötet, där cirka 150 åhörare fanns på plats för att lyssna en halvtimme in i mötet, rapporterar SVT:s Niklas Sjögren.

Klockan 13 på fredagen sänds det första böneutropet ut från moskén på Dalbo i Växjö, efter att stiftelsen Växjö muslimer fått tillstånd av polisen att hålla ett utrop i tre minuter och 45 sekunder inför varje fredagsbön.

Även vid moskén finns poliser och en polishelikopter närvarande under böneutropet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet