Foto: TT

Stor uppslutning för bönderna

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges befolkning ställer solidariskt upp för bönderna i den svåra torkan genom att erbjuda mark för slåtter och välja svenskt kött, det skriver Lantbrukarnas riksförbund i ett pressmeddelande.

Fodret till djuren är på väg att ta helt slut på flera håll i landet. Många privata markägare, kommuner och institutioner har hörsammat Lantbrukarnas riksförbunds  vädjan om att upplåta oanvänd mark för antingen bete eller skörd.

På sociala medier har flera privata grupper bildats för att hjälpa bönder att få tillgång till hö och Lantbrukarnas riksförbund menar att man som konsument också kan vara till hjälp för bönderna.

– Den största hjälpen vi kan få är att man väljer att köpa svensk mat och då framförallt svenskt kött i den här situationen. Det innebär att efterfrågan hålls uppe även vid en situation där vi måste slakta många djur på grund av foderbrist, säger Palle Borgström, förbundsordförande för LRF  i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.