Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Daniel Ekvall ror över ”sjön” för att ta sig hem till huset vid ån Lagan utanför Ljungby. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Daniel i Kånna måste ro över åkern för att ta sig hem – igen

Uppdaterad
Publicerad

En stor del av Daniel Ekvalls fastighet i Kånna strax söder om Ljungby är, precis som för tre år sen, dränkt i vatten. Sjön som bildats framför huset är som djupast fyra meter. Familjen får nu ta roddbåten för att kunna ta sig till bilen.

Familjen Ekvall i Kånna börjar vid det här laget bli vana vid att ån Lagan som flyter genom Ljungby kommun svämmar över. Det är samma visa som 2020 då familjen tvingades ta båten för att kunna komma till sina jobb.

Då liksom nu har åkern framför huset förvandlats till en fyra meter djup sjö.

– Det var ju för tre år sedan, den här gången var vi förberedda med att hämta mer hö till hästarna och skaffa en åra till båten så att vi nu har två åror.

Kostar 100 000 kronor

Familjens hus ligger tryggt på en liten kulle vid Lagan och har därför klarat sig. Men översvämningarna innebär mycket merarbete och inte minst ökade kostnader.

– Vi har dragit om ledningar till vattenpumpen och reningsverket fick också byggas om för att klara de stora vattenmassorna. Och till det måste vi också höja vägen. Alla åtgärder här räknar vi med kan komma att kosta omkring hundratusen och det är absolut en stor del av vår ekonomi nu, säger Daniel Ekvall.

Se när Daniel Ekvall ror till sitt hus i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet