Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektet har fått 3,7 miljoner kronor av Allmänna arvsfonden. – Unga med psykisk ohälsa söker sig till djuren. Foto: William Frykfeldt/SVT

Stort projekt – grisar och höns ska hjälpa unga med psykisk ohälsa

Publicerad

Under våren kommer Sveriges 4H att lansera det nationella projektet “Psykisk hälsa på 4H-gården”.

Tanken är att projektet ska få barn och unga att må bättre.

– Vi ska skapa hälsogrupper, med en låg tröskel. Det ska inte vara en skämmig grej att vara med om. Och självklart, om vi ser ett barn som far illa så har vi plikt om att anmäla det, säger Friederike Fischer, projektledare Sveriges 4H.

Under de närmaste två åren kommer 4H-gårdar runt om i landet att hålla träffar där barn och unga kan prata om sin psykiska hälsa.

Samtidigt ska de kunna umgås med djuren och ta hand om dem.

– Det gjordes en förstudie som visade att 4H-gården drar till sig barn med psykisk ohälsa, säger Friederike Fischer, projektledare på Sveriges 4H, organisationen bakom flera 4H-gårdar i landet.

Fått miljonbidrag till projektet

Projektet har fått nästan 3 700 000 kronor i stöd från Allmänna Arvsfonden, som skriver i ett uttalande ”att vara tillsammans med djur är för många en lindring när det psykiska måendet sviktar”.

Satsningen kommer också att sikta på att höja personalens kompetens att bemöta psykisk ohälsa hos ungdomar mellan 10 och 16 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.