Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel. Han berättar att extremt få stöldbrott i svenska butiker polisanmäls Foto: TT/Svensk Handel

Svensk Handel: ”Bara två procent av stölderna anmäls”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen vill att alla brott ska anmälas, men inom handeln anmäls väldigt få stölder. ”Jag förstår att man struntar i det”, säger svensk handels säkerhetschef Per Geijer. 

Exakt hur många stölder svenska handlare drabbas av varje år är svårt att säga. Svensk handel har dock gjort egna undersökningar bland sina medlemmar som ger en indikation. Undersökningarna visar att två miljoner stöldbrott drabbar svenska handlare varje år, men bara två procent av stöldbrotten anmäls till polisen. 

Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel, och han säger att vardagsbrotten är en mycket viktig fråga att ta tag i. 

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

– Alla svenska handlare är mycket hårt drabbade av brott, och vardagsbrottsligheten är en stor del av det. Det själs för miljardbelopp i våra butiker varje år, och den stora delen är externa stöldbrott, alltså tjuvar som kommer utifrån, säger Per Geijer.

Förlorar på att anmäla snattare

Men trots att handeln anser sig så utsatt, och att varor för miljardsummor försvinner varje år, så är det alltså extremt få stölder som anmäls till polisen, trots att polisen vill att alla brott ska anmälas. Förklaringen till detta är enligt Per Geijer att handlarna inte tycker att det är värt insatsen. 

Han ger ett exempel: 

– Om man ringer om en snattare i centrala Stockholm kan det ta flera timmar innan en polis kommer. Under tiden står hela verksamheten stilla. Många av våra medlemmar säger därför att det inte är värt det. 

Du menar alltså att handlarna struntar i att anmäla eftersom man förlorar på det? 

– Ja, det kan låta hårt, men så är det. Men vi önskar att fler hade polisanmält, för om man tittar på statistiken på anmälda brott nu så kan man tro att stöldbrotten inte är ett bekymmer och då är det inte konstigt att polisen inte får några resurser, säger Per Geijer. 

För att få fler medlemmar att anmäla så kommer svensk handel att anordna en så kallad säkerhetsvecka i slutet av april, då man uppmanar alla handlare i landet att anmäla samtliga stölder. 

– Syftet är att synliggöra, vi tror det finns ett väldigt stort mörkertal eftersom så få anmäler.

”Alla håller med men ingen gör något”

Svensk Handel har också tagit fram ett säkerhetspolitiskt program på åtta punkter som vänder sig till politiker, polis, åklagare och domstolar. Där presenterar man sina förslag på hur antalet stölder ska kunna minskas. 

– Vi anser att myndigheterna behöver titta på hur brotten hanteras när de uppstår, och hur de hanteras när de ska lagföras. Vi har inte hittat särskilt många lagar som behöver ändras, lagen är oftast tillräcklig, problemet är att brottslingar inte döms efter de lagar som finns. 

– Stöldbrott till exempel ger bara böter, men många kan inte betala. Det går att omvandla böter till fängelse, men det görs inte. Jag tycker det är märkligt att brottslingar döms till straff som de inte kan hantera. Om en person inte kan betala efter första domen lär personen inte kunna betala andra gången heller och då växer bara skuldberget, säger Per Geijer. 

Hur har era punkter tagits emot? 

– Vi tycker vi får en relativt god respons, men vi har hamnat i limboläge där alla verkar hålla med men ingen gör något. Idag är nog många eniga om att något behöver göras kring vardagsbrotten, men det finns en märklig avvaktande attityd. Inget parti är bättre än något annat. Regeringen har gjort lite, men det behöver göras mycket mer.

Så gjorde svensk handel sin undersökning

Undersökningar gjordes 2013 och 2015 bland slumpmässigt utvalda medlemmar i Svensk Handel. 

Cirka 7.000 medlemmar tillfrågades om hur många stölder man drabbats av och hur stora stölderna varit. 

Utifrån svaren sätts ett snitt på hur många stöldbrott en handlare drabbas av, detta multipliceras sedan med Sveriges alla handlare, även de som inte är medlemmar i Svensk Handel. Svaret blev då en uppskattning på cirka två miljoner stöldbrott om året. 

Antalet uppskattade stöldbrott jämförs sedan med verklighetens anmälda stöldbrott som då visar att två procent av stöldbrotten polisanmäls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet