Liliana Castro, patrullerande polis i Colombia, hoppas kunna använda flera av metoderna i sitt arbete och sprida kunskapen vidare inom kåren. Foto: SVT

Svensk polis stöttar colombiansk

Uppdaterad
Publicerad

Elva colombianska poliser gästar Linnéuniversitetet i Växjö. Syftet är att utbilda och stötta poliskåren i Colombia som arbetar under helt andra förutsättningar än svensk polis.

Colombia har i 60 års tid präglats av konflikter och våld och just nu pågår en fredsprocess mellan regeringen och Farcgerillan.

Sedan drygt 2,5 år tillbaka pågår ett samarbetsprojekt mellan polisen i Sverige och Colombia. Syftet är att visa på de svenska erfarenheterna och ge möjlighet åt den colombianska polisen att anpassa lösningar och verktyg till sin egen verksamhet. Som en del i projektet gästar elva colombianska deltagare polisutbildningen på Linnéuniversitetet.

– Största skillnaden från Sverige är att polisen i Colombia är militäriserad och att det förekommer en hierarkisk ordning inom myndigheten, berättar Yohann Jaramillo, en av deltagarna.

Fokus på sexuellt våld mot kvinnor

Projektet finansieras av Sida och pågår mestadels på plats i Colombia. Ylva Ehrlin, poliskommissarie, har bosatt sig i landet för att leda projektet.

– Egentligen är polisjobbet nästan likadant i Sverige och Colombia. Det som skiljer sig åt är förutsättningarna. Colombia har legat i konflikt i så många år, vilket har tagit stora delar av polisens resurser. Man har fått prioritera överlevnad och på så sätt halkat efter på andra områden, säger Ylva Ehrlin.

Temat under veckan i Växjö har varit familjevåld och sexuellt våld mot kvinnor vilket länge har varit ett stort problem i Colombia.

– Det används ofta som påtryckning i konflikterna. Även om det sedan 2008 är olagligt, är det få poliser som känner till lagen. Man är inte tillräckligt utbildad, framför allt inte inom juridik och psykologi, säger Ylva Ehrlin.

Lär sig om narkotikabrott

Liliana Castro, patrullerande polis, hoppas kunna använda flera av metoderna i sitt arbete och sprida kunskapen vidare inom kåren.

– För mig, i egenskap av kvinna och kvinnlig polis, betyder den här utbildningsinsatsen jättemycket. Som kvinna känner man att man får stöd, säger hon.

Men även svensk polis har en hel del att lära av sina colombianska kollegor.

– Polisen i Colombia visar sig mycket mer ute bland folket, här ser man sällan poliser på stan. Sedan är de oerhört duktiga på att hantera narkotikabrott, som är ett utbrett problem i landet. Vi har mycket att lära av dem också, säger Ylva Ehrlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer