Reinhard Kautz och Gitte Seibt kämpar med svenskan. Bland annat har de fått lyssna på en låt av Laleh och diskutera vad texten handlar om. Foto: SVT / TT

Här lär sig tyskar att sprechen Schwedisch – med hjälp av Laleh

Publicerad

Just nu anordnas en kurs i svenska för tyskar på ett av studieförbunden i Nybro. En av uppgifterna är att tolka svenska låttexter.

Drömmen om Sverige lever för många från Tyskland. Bara i Småland finns flera tusen tyska husägare. En del av dem vill också läras sig språket bättre. Just nu ordnas en kurs i svenska i Nybro som är just för tyskar.

På en av lektionerna har eleverna fått i läxa att lyssna på en låt av Laleh för att sen samtala om vad låttexten handlar om.

En av deltagarna är Gitte Seibt som inte tycker att det är helt lätt.

– Mitt problem är att jag talar danska, och att jag blandar danska och svenska i mitt huvud, säger hon.

Hoppas få ett jobb

Gitte kom till Sverige för ett par månader sedan och hoppas att svenskakunskaperna i förlängningen ska leda till ett jobb, när hon lärt sig tillräckligt mycket.

Reinhard Kautz är pensionär och har bott i Sverige i flera år. Hans son med familj bor också i Sverige.

– När det är något jag behöver hjälp med så ber jag honom, säger Reinhard som kämpar med att lära sig.

Sch-ljuden svårast

Läraren Gunter Flugel har bott länge i Sverige och det är andra gången han håller i kursen. Fem personer träffas tre timmar åt gången vid tio tillfällen.

– Bor man här är det bra att kunna svenska. Och det är lättare för tyskar att lära sig svenska än kinesiska, till exempel. Svenska och tyska är ju två besläktade språk, säger han.

Men de svenska sch- och sj-ljuden tycker han är svåra.

– Som att säga sju, eller sjuksköterska, säger han och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nybro

Mer i ämnet