Svenskproducerat i Målerås

Uppdaterad
Publicerad

I Målerås är det ”Made in Sweden” som gäller. Allt tillverkas på orten, både glaset och gjutformarna. Och det finns inga planer på att flytta produktion utomlands.

-Nej, absolut inte, säger Eva-Marie Hagström, VD på Målerås Glasbruk.

För oss är det viktigt att ha all produktion och all kompetens här hos oss. Här finns det blästrare, slipare, gravörer och andra yrkeskategorier som inte längre finns kvar på andra glasbruk.

Svensk glastillverkning i utlandet

Målerås Glasbruk är mer eller mindre synonymt med ägaren Mats Jonasson, den skicklige gravören som köpte glasbruket hemma i Målerås tillsammans med sina arbetskamrater år 1981. Säljare var Kosta Boda, som hade planer på att lägga ned ”deras” glasbruk. Det ville de inte veta av.

Några år senare kom Orrefors och ville köpa det löntagarägda bruket. Den gången ställde hela bygden upp för sitt bruk och tackade nej till Orrefors bud.

Mats Jonasson:

-Vi var 14 som startade och därför känner man än idag ett ansvar gentemot de människor som en gång ställde upp för att rädda bruket och tillverkningen här i Målerås.

Medan Orrefors Kosta Boda har lagt ned bruk och flyttat delar av produktionen utomlands har Målerås glasbruk tvärtom stärkt det svenska.

-Vi kommer att betona att det vi gör är svenskproducerat genom att märka produkterna med en svensk flagga, förklarar Eva-Marie Hagström.

Idag har Målerås glasbruk över 50 anställda. När formgivaren Ludvig Löfgren värvades över dit från Orrefors Kosta Boda gav det ny energi till sortimentet med hans färgglada påfåglar och en unik kombination av järn och glas. Kunderna är främst penningstarka turister som vill köpa svenskt.

Då räcker det inte att formgivningen är svensk, menar man i Målerås. Även hantverket måste vara det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk glastillverkning i utlandet

Mer i ämnet