Warsame Laurent från Oskarshamn anordnar en minnesstund för att hedra offren i terrordådet i Mogadishu. På högra bilden protester i Somalia efter dådet som skördade över 300 människoliv. Foto: Privat/TT

Han ordnar tyst minut för offren i Mogadishu

Publicerad

För en vecka sedan inträffade det dödligaste terrorattentatet i Somalias historia. Svensksomaliern Warsame Laurent, 27, från Oskarshamn har nu bjudit in till en tyst minut för att hedra de över 300 dödsoffren.

– Eftersom jag är därifrån själv så var det någonting som kom från hjärtat, säger Warsame Laurent som bor i Oskarshamn.

På lördagen klockan 15.30, på minuten en vecka efter det stora terrorattentatet i Mogadishu, samlar han till en tyst minut för offren på Lilla torget i Oskarshamn.

”Många har förlorat vänner och familj”

Han företräder inte någon organisation, utan har själv tagit initiativet till minnesstunden.

 – Det har varit känslomässigt svårt. De senaste månaderna har det gått åt rätt håll i Somalia, blivit lugnare och de har fått en ny regering. Det började bli bättre och så händer det här. Det är det största terrordådet som hänt i Somalia. Många har förlorat vänner och familjemedlemmar, barn har förlorat föräldrar.

Samtidigt har händelsen inte uppmärksammats på samma sätt i svenska medier som terrordåd i Europa och USA gjort de senaste åren, säger Warsame Laurent.

– Det som hände i USA nyligen var på nyheterna i en hel dag. Jag tycker det här har varit dåligt uppmärksammat i Sverige. Jag tycker det är viktigt att visa sitt stöd oavsett var i världen terrordåden händer.

Svensksomalier samlas

Warsame har själv bott i Sverige i 15 år, och i Oskarshamn bor 50-60 personer med ursprung i Somalia, uppskattar han. Förhoppningen är att samla så många som möjligt för minnesstunden.

På många håll i landet har svensksomalier mobiliserat och startat insamlingar för offren i dådet. Och det är också många som själva förlorat en anhörig eller vän, säger Warsame Laurent.

Även i Somalia har människor samlats till stora protester mot våldet och terrorn.

– Förr visste man inte vem som var vem, och vem som är inblandad i vad, men nu syns det på protesterna var man riktar sin ilska. Så länge befolkningen själva visar att de är trötta på vad som händer och visar sin ilska mot terrorgruppen Al-shabab så är man på rätt väg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.