Foto: Linda Emma Kotanen

Sverigedemokraternas valarbetare utsatta för hot

Publicerad

Mitt under pågående valarbete blev Sverigedemokraternas valarbetare vid valstugan i Kalmar utsatta för hot och slagord. Valmaterial och skyltar revs ner och polis larmades till platsen. ”Det var en väldigt hotfull stämning” säger Mika Kotanen, ledamot i Sverigedemokraternas kommunförening i Kalmar som befann sig på platsen.

– Jag har överseende med att alla inte delar samma åsikt och jag har varit med om mycket men aldrig att de stannar, följer efter mig och skriker och är så här hotfulla, säger Mika Kotanen (SD).

Hotade och saboterade

Enligt Mika Kotanen handlar det om fyra personer som gav sig på honom och hans kollega under deras arbete vid valstugan i centrala Kalmar på onsdagseftermiddagen.

– De började sedan följa efter mig och riva ner vårt valmaterial och välta skyltar och hotade att slå sönder saker.

Andra partier som hade sina valstugor i närheten kom till undsättning och människor stannade, beskriver Mika Kotanen (SD).

– Okej att någon går förbi och pekar finger men att förstöra valarbetet på det här sättet. De tycker inte att vi ska ha yttrandefrihet men att de ska ha det.

Kommer inte skrämmas

Vad tänker du om det som hände?

– Det är väldigt tråkigt och det lade rätt mycket sordin på stämningen. Jag står där för att för att snacka för det är ett demokratiskt samtal vi vill ha, säger Mika Kotanen (SD).

Men trots händelsen kommer han att vara på plats i valstugan även under dagen i dag.

– Vi låter oss inte skrämmas. Får de bort oss så har de antidemokratiska krafterna lyckats.

Händelsen är nu polisanmäld men ingen är gripen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer