Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olof Peterson och Ida Andersson är nominerade till Guldspaden för sin granskning av Ölands djurpark. Foto: SVT/Hamed Ubaidi Karlsson

SVT Nyheter Småland nominerad till Guldspaden för djurparksgranskning

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen avslöjade Föreningen grävande journalister vilka bidrag som nominerats till Guldspaden 2022, och SVT Nyheter Smålands reportrar Ida Andersson och Olof Peterson är nominerade för granskningen ”Döden på djurparken”.

– Det känns helt fantastiskt och lite overkligt. Jag vet att konkurrensen är väldigt hård, så det var inget som jag hade räknat med. Men jag är väldigt glad att den här granskningen som verkligen belyser gästarbetares ställning på den svenska arbetsmarknaden, har blivit nominerad, säger Ida Andersson.

Startade med dödsolyckan på djurparken

Den 28 augusti 2022 stångas djurskötaren Fanica Gherasim till döds av en elandantilop på Ölands djurpark. Efter det har Ida Andersson och Olof Peterson gjort över 20 reportage som bland annat belyser säkerhetsbrister, lönedumpning och gästarbetares utsatta situation på parken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelsen – på 60 sekunder. Foto: SVT/Google Earth

Åkte till Rumänien för att hitta svar

Under oktober besökte de den döda gästarbetarens hemland Rumänien för att söka svar. Då träffade de den bland annat den döda gästarbetarens fru och pratade med andra som jobbat på parken. De vittnade bland annat om låga löner och att de fick äta samma mat som djuren.

– Resan gav oss förståelse för under vilka villkor som gästarbetarna lever i sitt hemland och då förstår man också varför de kan acceptera villkoren på Ölands djurpark, säger Ida Andersson.

SVT Nyheter Småland är nominerade i kategorin Etermedia Lokal. De andra två nominerade i samma kategori är Biståndsexperimentet av SVT Nyheter Uppsala och P4 Väst granskar A-traktorer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet