Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ungefär var femte av de bussresenärer som SVT Nyheter Småland räknade under morgonrusningen hade munskydd på sig. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Rusningstrafik i Kalmar – fyra av fem utan munskydd

Uppdaterad
Publicerad

Efterlevnaden av rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken uppskattas vara låg – men hur låg?

SVT Nyheter Småland gav sig ut och räknade munskydd i morgonrusningen i Kalmar.

Vi ställde oss vid busshållplatsen Malmen i centrala Kalmar, en hållplats där många både unga och gamla busspendlare kliver av i morgonrusningen på väg till skolor och arbetsplatser. Vi räknade antalet avstigande resenärer under en halvtimme mellan klockan 07.30 och 8.00 – och hur många av dem som hade munskydd.

Vi fick ihop 127 resenärer som steg av bussen, varav 23 av dem hade munskydd. Det ger en efterlevnad på 19,6 procent, eller var femte resenär som hade munskyddet på sig.

Under torsdagen har SVT räknat munskydd på olika orter i hela landet, och andelen som har munskydd varierar från som mest drygt varannan resenär (Malmö och Sundsvall), till ner till Kalmars siffra 19,6 procent – som är lägst av alla.

Isak Lorensson har alltid munskydd på bussen. Ellen Bolin glömde sitt och Charlie Hjertqvist har bara inte införskaffat något. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

En av dem som glömt munskyddet var Ellen Bolin.

– Jag hade bara med mig ett på vägen dit och glömde ta med mig ett extra, säger hon.

Charlie Hjertqvist jobbar som AT-läkare. Lite motvilligt får han erkänna att han inte har något munskydd att ta på sig när han snart ska stiga på bussen till länssjukhuset i Kalmar.

– Jag har inte införskaffat något. Jag har inte åkt buss på hela säsongen, min cykel gick sönder igår. Men det är något jag så klart uppmuntrar, säger han.

Se hur det gick till när vi räknade munskydd och hör kommentarer från resenärerna i klippet.

Morgonen den 11 februari räknade SVT totalt 930 resenärer i kollektivtrafiken under det som Folkhälsomyndigheten definierar som rusningstid på 10 svenska orter. Av dem använde 311 personer munskydd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet