Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är långt ifrån alla som använder munskydd, säger busschauffören Per Sone. Foto: SVT

Trots rekommendationen – många struntar i munskydd

Uppdaterad
Publicerad

Många struntar i munskydd, trots Folkhälsomyndighetens skärpta rekommendationer. 

SVT har tittat på hur det ser ut i kollektivtrafiken i tio olika städer i Sverige under rusningstid – och det visar sig att ungefär två av tre väljer bort munskydd. 

- Vissa är väldigt noga men man ser att många absolut inte är intresserade av att använda munskydd, säger tågvärden Maria Årlén. 

Sedan den 7 januari rekommenderar Folkhälsomyndigheten att man ska använda munskydd i kollektivtrafiken på vardagar mellan klockan 7 och 9 samt 16–18.  

Men när SVT tidigt på torsdagsmorgonen var ute i rusningstrafiken visar det sig att många inte följer rekommendationerna. Runt två tredjedelar av resenärerna använde inte munskydd.  

– Vi utgår ifrån och hoppas verkligen att folk följer rekommendationerna i stor utsträckning. Det är tråkigt att det blivit på det här viset, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten till SVT.

Många följer inte rekommendationerna

Länsstyrelserna delar bilden att det är många som inte följer FHM:s rekommendation.  

I den senaste veckorapporten skriver länsstyrelserna att användningen av munskydd är låg i majoriteten av de län som rapporterat om munskydd. 

“En kommun rapporterar att munskydd endast används av cirka 25 procent av resenärerna i rusningstrafik”, rapporterar Norrbotten. 

Länsstyrelsen i Halland skriver:  

“Användandet av munskydd, enligt FHM:s allmänna råd, minskar i länet. I peaktider använder som mest cirka 15 procent munskydd. Övriga tider mellan 5 och 10 procent.”

Enligt data från Google som SVT analyserat har svenskarna rört sig mindre än vanligt under större delen av pandemin och deras data tyder inte på att flera personer är i rörelse på kollektivtrafiken nu jämfört med i våras, snarare tvärtom. 

Dock kan man ändå se en viss ökning från mitten av januari.  

Om man jämför vecka två med vecka fem så har antalet personer i kollektivtrafiken ökat med 3,1 procentenheter.

”Har blivit trött på det”

En av dem som åkte buss i morse var Dalia Sultan från Uppsala. 

- Jag tycker alla borde använda munskydd. Alla borde ta hänsyn till varandra och ha på sig munskydd för allas bästa, säger hon. 

Två som reser utan munskydd är Tom Lidström och Kawan Azizi i Karlstad. 

- Jag tänker inte så mycket på det om jag ska vara ärlig, säger Tom Lidström. 

– Nu har det gått ett år och jag har blivit trött på det, säger Kawan Azizi.

Morgonen den 11 februari räknade SVT totalt 930 resenärer i kollektivtrafiken under det som Folkhälsomyndigheten definierar som rusningstid på 10 svenska orter. Av dem använde 311 personer munskydd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet