Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör hur resenärerna och tågvärden tänker kring att så få använder munskydd.

Så många använder munskydd i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Drygt en månad har gått sen det blev rekommenderat att använda munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid, men på många håll är efterlevnaden låg, det visar SVT:s undersökning.

På flera håll i landet var SVT ute och räknade antalet passagerare som använde munskydd i rusningstrafik. Under en halvtimme i Karlstad var det knappt 20 procent som använde munskydd.

– Det har gått ett år. Jag orkar inte tänka på det, säger Kawan Azizi.

Länsstyrelsens rapporter om efterlevnaden av rekommendationerna visar att upplevelsen är att de flesta som använder munskydd i kollektivtrafiken är unga vuxna. Det står också att det var ett märkbart ökande av användandet av munskydd direkt efter FHM:s rekommendationer men det har stagnerat den senaste tiden. Enligt Länsstyrelsen ligger användandet någonstans mellan 40 och 50% mellan de tider som är rekommenderade.

Under en halvtimme på torsdagsmorgonen räknade SVT Nyheter Värmland till 126 passagerare som klev av tåg i Karlstad från Charlottenberg, Torsby och Kristinehamn. Av dom hade 25 personer munskydd. Knappt 20 procent.

I klippet berättar några av dem som inte använder munskydd hur de resonerar. Tågvärden Maria Årlén bekräftar bilden av att relativt få använder munskydd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet