Delad bild. Vänster: två små vadarfåglar, av arten sydlig kärrsnäppa, vid en strandkant. Höger: person med keps utomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Mattias Ullman, Kaisa Lappalainen/SVT

Sydliga kärrsnäppan tillbaka på Öland – första återvändarna efter projektstarten

Publicerad

De första sydliga kärrsnäpporna som ingått i Nordens Ark och Birdlife Sveriges räddningsprojekt har återvänt till Ottenby på södra Öland. Projektet har till viss del kritiserats för att inga återvändare synts tidigare, men nu har flera av de räddade fåglarna kommit hem igen.

Sedan 2023 har Nordens Ark och Birdlife Sverige i ett gemensamt projekt arbetat för att rädda den utrotningshotade sydliga kärrsnäppan.

Projektet, som utgår från fågelstationen i Ottenby på Öland, har efter två års väntan fått sina första lyckade resultat, när tre av fåglarna som fötts upp i projektet återvänt till Ottenby.

– Vi hade hoppats på att se en eller två den här våren, men nu har jag sett tre stycken på bara ett par dagar, säger Mattias Ullman, som är projektledare.

Projektet har hittills fått en del kritik för att ingen återvändande fågel tidigare synts till.

– Att jag har sett tre stycken på mindre än en vecka bevisar bara att det finns ännu fler.

Första gången metoden används i Sverige

Metoden, som använd kallas Head start, går ut på att arten ska få ett litet försprång för att klara sig.

Det är första gången den här metoden används i Sverige, men man har tidigare kunnat se goda resultat i bland annat Storbritannien.

Tillvägagångssättet går ut på att fågelns ägg samlas in, för att sen låta ungarna kläckas och födas upp i en skyddad miljö. Efter några veckor släpps de ut i det fria igen.

Kärrsnäppan riskerar att dö ut

Den sydliga kärrsnäppan är en art som riskerar att dö ut. På 100 år har fågeln globalt minskat i antal med 99 procent.

På grund av dikesgrävning och torrare marker, får äggen ett sämre skydd från rovdjur som räv och kråka. Ofta är det bara ett eller inga av äggen som klarar sig ur varje kull.

– Generellt tycker vi inte att vi ska blanda oss naturen, men i det här fallet är det vi människor som har saboterat, och då anser vi att det är vår skyldighet att försöka hjälpa dem, säger Mattias Ullman.

12 miljoner till projektet

Hittills har man fått ungefär 12 miljoner kronor för att driva projektet.

– Det är väldigt mycket för att vara ett fågelprojekt, förklarar Mattias Ullman.

Men han menar samtidigt att det behöver göras mer, och att de kommer fortsätta att söka pengar för att driva projektet vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.