Foto: SVT Design

Tankesmedja vill halvera antalet kommuner i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad
Kalmar läns tolv kommuner föreslås bli sex i framtiden. Det ska bli billigare för skattebetalarna och ge mer service för pengarna.

Bakom förslaget står tankesmedjan Intelligence Watch som presenterar sin rapport på en konferens i Hässleholm i dag.  

– Det har gått nästan 50 år sedan den senaste kommunsammanslagningen, säger Anders Olshov, ekonom på tankesmedjan.

Han vill att små kommuner ska slås ihop för att minska administrationskostnaderna och underlätta kompetensförsörjningen. Och i Kalmar län föreslår man stora förändringar: Västervik blir kvar som egen kommun på grund av en lokal arbetsmarknad. Kalmar slås ihop med Torsås, vilket gör att det nya Kalmar får 73.634 invånare. Borgholm och Mörbylånga slås ihop till Ölands kommun. Nybro och Emmaboda bildar en kommun med Nybro som centralort. Vimmerby och Hultsfred går ihop och Oskarshamn, Högsby och Mönsterås blir en kommun.

– Vi har siktat på att bilda kommuner som har runt 30.000 invånare. Liknande sammanslagningar i bland annat Danmark har visat att det är en bra siffra.

Länsöverskridande kommun

Kronobergs län lämnas relativt orört. Här föreslås nuvarande åtta kommuner bli sju. Älmhult går ihop med skånska Osby och Tingsryd och Lessebo slås ihop.

– I Kronoberg är det redan ganska stora kommuner. Älmhult och Osby har däremot en gemensam arbetsmarknad med många som pendlar mellan orterna.

Anders Olshov lämnar dock öppet för debatt och menar att det även är upp till kommunerna själva att tycka till.

– En del kommer säkert vara negativa. Men samhällsutvecklingen måste ha sin gång. Vi rör oss över större ytor i dag och man har inte samma kontakt med sin kommun längre.

Det här är tankesmedjan Intelligence Watch

Visa

En tankesmedja är en sammanslutning av skribenter och intellektuella som har till syfte att påverka den politiska opinionen.

Intelligence Watch är en oberoende tankesmedja för hållbar utveckling med fokus på miljö, ekonomi och sociala frågor.

Tankesmedjan har 20 medlemmar – universitet, högskolor, kommuner och företag – som finansierar verksamheten.

Förslaget om kommunsammanslagningar bygger på enkät bland kommunföreträdare gjord av Intelligence Watch.

Enkäten visar att 65 procent av de sydsvenska kommunstyrelseordförandena och 82 procent av kommuncheferna förespråkar färre och större kommuner.

Intelligence Watch föreslår att dagens 77 kommuner i Skåne, Blekinge, Halland och Småland minskas till 44 kommuner i framtiden.

Källor: Intelligence Watch och Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer