Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omkring 25 elever från Kvarndammskolan i Hovmantorp ställde upp i årets isvaksövning. Efter den här övningen ska eleverna klara sig bättre i en skarp situation än om man aldrig skulle ha testat. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Här går eleverna ner i isvaken – återkommande övning i Hovmantorp

Uppdaterad
Publicerad

Under kontrollerade former ramlade elever från Kvarndammskolan i en isvak i Hovmantorp för att bekanta sig med kroppens reaktioner.

– Det känns nervöst och det kommer bli kallt, säger eleven Alexander Loberg.

Omkring 25 elever ställde upp i årets isvaksövning. Patrik Roth, idrottslärare och också med i svenska livräddningssällskapet tog initiativ till övningen och har hållit i isvaksövningar för elever på skolan under de senaste sju åren.

– Det har blivit lite av en tradition och eleverna ser verkligen fram emot att göra det här. Det märks att de har kul och jag ser att de växer inombords när de gjort det, säger han.

Issäkerhet och kunskap

Efter den här övningen ska eleverna klara sig bättre i en skarp situation än om man aldrig skulle ha testat.

– Dels tycker jag att det är viktigt med issäkerhet, dels tycker jag att det är en kunskap som är viktigt för barnen att få med sig, säger Patrik Roth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.