Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Juhl är enhetschef på Kalmar läns museum. Meg Nömgård är slottschef på Kalmar slott. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Första gången teckenspråksguidning erbjuds på Kalmars stora turistmagneter

Publicerad

I sommar ger Länsmuseet och slottet i Kalmar ut guidade turer på svenskt teckenspråk. Det är första gången stadens stora turistmagneter görs tillgängliga för personer med teckenspråk som första språk. 

Turerna skulle egentligen dragit i gång under pandemin, men som mycket annat stoppades projektet på grund av viruset.   

Allteftersom att samhället öppnats upp och turismen återgått till mer normala nivåer börjar projektet nu i sommar ta form. I fokus står två av Kalmars största turistmagneter – Länsmuseet och Kalmar slott. 

– Det är ett nytt steg för oss som känns jättebra. När vi fick chansen så tog vi den, säger Andreas Juhl, enhetschef på Kalmar läns museum.

Öka tillgängligheten

Det är första gången som teckenspråkiga får guidning på sitt första språk på de båda besöksmålen. Något som är särskilt unikt under sommarhalvåret då tolkarna ofta är få på grund av semestrar.  

– De viktigt att vi gör museer och turistattraktioner tillgängliga på så många sätt som är möjliga som vi kan, säger slottschefen Meg Nömgård. 

Vill öka medvetenheten

Än så länge är sex tillfällen inplanerade, men om intresset finns kan turerna komma att bli fler.  

– Vi hoppas på en stor uppslutning, samtidigt som det är första gången vi gör detta. Framför allt hoppas jag att vi ska nå målgruppen och att man blir medveten om att det finns, säger Meg Nömgård.  

Kalmar läns museum:
15 juli, 22 juli, 29 juli samt 5 augusti, kl. 15.00

Kalmar Slott:
21 juli samt 28 juli, kl. 16.30

Källa: Destination Kalmar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet