Hör när de småländska företagarna berättar om hur de blev återbetalningsskyldiga till Tillväxtverket efter ett förmodat tekniskt fel. Foto: Uppdrag granskning

Tekniskt misstag – då blev företagarna återbetalningsskyldiga

Uppdaterad
Publicerad

Den statliga myndigheten Tillväxtverket följer inte lagen när det gäller så kallade korttidsstöd, som företagare kunnat söka under pandemin. Det visar en granskning som SVT:s program Uppdrag granskning gjort. Två företagare som drabbats av andra problem är krögaren Martin Bergvall Nilsson från Kalmar och skönhetsklinikägaren Anders Franzén från Växjö.

Av UG:s granskning framgår att Tillväxtverket brustit i flera avseenden, men det som drabbat Martin Bergvall Nilsson och Anders Franzén är att de blivit återbetalningsskyldiga på grund av vad de upplever som ett tekniskt fel.

Återkrav på en halvmiljon

De båda berättar att de i tid skickat in sina avstämningar, en form av deklaration som skickas in till Tillväxtverket när man fått stöd under tre månader. Men avstämningarna kommer inte fram och de möts därför av återkrav från Tillväxtverket. Något som drabbat flera företagare.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Martin Bergvall Nilsson får ett återbetalningskrav på en halv miljon kronor.

– Jag vill gärna kasta ljus på proportionerna. Jag har inga problem att medge att jag varit slarvig eller gjort fel om det är det som är fallet. Men att det tekniska misstaget ska kosta mig 550 000. Det är sinnessjukt, säger han.

Tillväxtverket

Tillväxtverkets generaldirektör, Gunilla Nordlöf, menar att de digitala kontrollerna har fungerat.

– Bank-id och signeringarna har fungerat bra för de allra flesta företag. Men jag har också hört att det några som har missat att signerat sin handling och att man inte heller har förstått. Vi tycker att det är ganska tydligt i våra instruktioner, men det är klart att vi tar till oss sådan kritik.

I klippet hör du Martin Bergvall Nilsson och Anders Franzén berätta mer om problemen med Tillväxtverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet