Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tennisklubben ställde om till padel – nu blomstrar verksamheten igen Foto: Frida Lindhe SVT

Tennisklubben ställde om till padel – nu blomstrar verksamheten igen

Publicerad

När Rottne tennisklubb behövde renovera en av sina tennisplaner valde de istället att bygga om den till padelbana. Fyra år senare blomstrar klubbens verksamhet igen på ett sätt som påminner om tennisklubbens glansdagar på 80-talet.

– Det är det bästa klubben har gjort. Det har lyft hela samhället och återigen har vi blivit en samlingpunkt, säger Christer Konéus som är ordförande i Rottne tennisklubb. 

90-talets tenniskris

Rottne utanför Växjö har nästan 2500 invånare. På det tennisblomstrande 80-talet hade tennisklubben cirka 350 medlemmar och tennisplanerna var konstant fullbokade. Men när nedgången för tennisen kom på mitten av 90-talet minskade också tennisintresset i Rottne.

När en av tennisplanerna krävde renovering 2016 så valde klubben istället att tänka nytt och tänka padel. Efter det har medlemsantalet i klubben ökat igen.

– Det är en enorm skillnad. Alla spelar. Padel har en bredare målgrupp än tennisen, säger Håkan Gustavsson som är tennisansvarig i klubben. 

Planerar padelhall

Racketsporten padel är Sveriges absolut snabbast växande sport. Enligt Svenska padelförbundet finns närmare 100 padelföreningar. När padelbanan i Rottne stod klar 2017 var den en av 98 anläggningar i landet, 2020 fanns 503 stycken. 

Nu planerar Rottne tennisklubb att ihop med ett lokalt företag bygga en inomhushall för att kunna erbjuda padel året runt. Men finns det en risk att padel äter upp det redan sargade intresset för tennis?

– Om man ser på tennis totalt i Sverige kan nog padel sno en del. Men här i Rottne märker vi ännu inte av någon minskning av sökande till våra barngrupper. Vi hoppas istället att de som väljer att prova padel också så småningom provar tennis, säger Håkan Gustavsson 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer