Tiden på väg att rinna ut för Jojjes kök

Publicerad

Oskarshamns kommun står fast vid att Mustafa Türkkan ska lämna lokalen senast den sista oktober. Enligt dem spelar det ingen roll att rivningsbeslutet mötts av stora protester eller att ”Jojje” vägrar flytta.

Centrala Oskarshamn håller just nu på och byggs om enligt den detaljplan som antogs av kommunen 2013. Som en del av detta ska ”Jojjes”- kök rivas och ge plats för ytterligare fem parkeringsplatser. Något som väckt starka protester både från ägaren Mustafa Türkkan och från allmänheten.

Det är framförallt tre personer som engagerat sig starkt i att få kommunen att ändra sitt beslut, Elisabeth Boman, Lars Rees och Jan Johansson (SD).

– Jag tycker inte att man bara kan köra över en företagare, och inte för att vi behöver fem parkeringsplatsen till, för det behöver vi inte, säger Elisabeth Boman

De menar att de inte är ensamma om att vilja se ett ändrat kommunbeslut utan att 7000 personer har skrivit på en protestlista. 

– De måste helt enkelt titta på det och ge oss svar på våra frågor, säger Elisabeth Boman.

Kommunen är obeveklig

Men enligt Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson (S) så kommer kommunen inte att ändra sitt beslut.

– I det här fallet så spelar inte de här 7000 namnunderskrifterna någon roll, säger Andreas Erlandsson (S).

Från kommunens sida menar man att de följer det avtal som finns och att om ägaren inte var nöjd med avtalet så borde han ha omförhandlat det.

– Vi har haft ärendet uppe i hyresnämnden och de säger att kommunen har gjort rätt. Han har fått ett erbjudande om en ersättningslokal och skälig kompensation, det innebär att den siste oktober så ska han lämna lokalen, säger Andreas Erlandsson (S).

Mustafa Türkkan tänker inte stänga

Men när SVT pratar med ägaren till gatuköket, Mustafa Turkka så är han tydlig med att han trots detta inte har några planer på att flytta.  Han tänker i stället fortsätta verksamheten som vanligt.

– Det handlar inte om att jag tjänar några stora pengar, men jag trivs bra och det betyder för mycket för mig, säger Mustafa Türkkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer