Fem personer omringade 81-årig kvinna. 55-åring döms till 8 månader i fängelse efter stölden, som skedde på Storgatan i Växjö. Foto: TT/SVT

Tiggare omringade och stal från 81-åring

Uppdaterad
Publicerad

Fem kvinnor svärmade runt två åldringar, båda över 80 år, och norpade åt sig en 500-kronorssedel. Tingsrätten anser att de agerat professionellt och dömer en av kvinnorna till åtta månader i fängelse.

Det var 4 juli i år som en 81-årig kvinna var på gågatan i Växjö centrum tillsammans med sin 90-åriga väninna. En tiggande kvinna kom fram med sin mugg och 90-åringen gav pengar. 81-åringen tog fram plånboken men insåg att hon inte hade några mynt.

Ur hennes sedelfack stack en liten bit av en 500-kronorssedel fram. Ytterligar fyra kvinnor kom fram till paret och ”omsvärmade” dem.

Vittne följde efter

90-åringen kände hur sedeln drogs över hennes hand när den plockades ur väninnans plånbok. Ett vittne på gatan såg hur kvinnorna rörde händerna mot det äldre paret, samt bytte plats sinsemellan.

Efteråt försvann kvinnorna åt olika håll. Vittnet följde efter och såg hur en kvinna gestikulera mot en man i en bil. Vittnet noterade bilmärket och några minuter senare stoppades bilen av polis. Då satt den 55-åriga kvinnan i bilen med den manlige föraren. Hon påstod att hon inte visste vem mannen var.

Stoppades i bil

I bilen hittades en skrynklig 500-lapp. Den 55-åriga kvinnan uppgav först att hon fått 500-kronorssedeln, men i senare förhör har hon erkänt att hon tagit den från kvinnans plånbok. Hon ska dock ha sett det som att hon fått sedeln.

Enligt tingsrätten i Växjö ska stölden betraktas som grov eftersom 55-åringen tagit pengar som funnits på offret. 81-åringen höll sin plånbok nära kroppen. Rätten anser att stölden skett på ett sätt som visar att de fem kvinnorna agerat tillsammans.

Mer än minimistraff

I domen skriver rätten att stölden har en yrkesmässig karaktär och att det är särskilt viktigt att motverka den typen av brott.

Minimistraffet för grov stöld är 6 månaders fängelse men tingsrätten tycker att 8 månader är mer rimligt eftersom den rånade kvinnan är 81-år och har liten, eller ingen chans, att värja sig.

I domen framgår det att kvinnan varit tiggare i Sverige en längre tid och att hon har man och familj i sitt hemland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer