Äntligen hemma efter katastrofen i Filippinerna

Uppdaterad
Publicerad

Marites Ek var med sin femårige son mitt i cyklonen Haiyan på Filippinerna. Det var för en månad sedan. Nu minns de tillbaka.

Marites Ek och hennes femårige son Alexander upplevde tillsammans cyklonen Haiyan i Filippinerna. I Norrahammar satt maken Gunnar och deras tioårige son Dominique och visste inte om de levde eller ej. Det dröjde in på femte dygnet efter olyckan innan Marites lyckades nå honom per telefon.

Marites längtar inte tillbaka till sitt gamla hemland Filippinerna, inte på mycket länge. Nu är det Norrahammar som är hemma för henne. I köket står Dominique och Alexander och bakar pepparkakor inför julen.

Marites visste att det skulle bli en svår storm; TV, radio och tidningar hade varnat. Många som bodde i områden som beräknade bli särskilt utsatta hade evakuerats, och hon hade bunkrat upp med både mat och många liter vatten.

Blev mycket värre

– Men det blev mycket värre än jag trodde, säger hon.

Efter några timmars regnande tog stormen fart vid halv niotiden fredagen 8 november. Marites gick ut och fotograferade och filmade.

– Efter tio minuter gick jag in. Då var det flera tak som blåst av husen.

Halva hotellet borta

Efter två och en halv timma var halva hotellet borta, där Marites vistades med Alexander och flera andra släktingar. Vinden la sig. Många gick ut. En kvart senare kom stormen tillbaka med dubbel styrka och pågick till klockan två. Då var det en helt annan värld som bredde ut sig därute, en värld av trasiga bambuhus, bortflugna tak och reklamskyltar.

Nu har Marites och Alexander varit hemma i två veckor. Familjen är återförenad. Men stormen har satt sina spår, konstaterar Gunnar.

Vill ha tänt nattetid

– Varken Marites eller Alexander tycker om när det är mörkt. Nu vill de ha lampor som lyser även nattetid. Och vanligtvis när Marites kommer hem från Filippinerna har hon köpt med sig en massa nya kläder. Men nu när man öppnade väskan låg där bara mat, säger han.

Vad har stormen betytt för ert äktenskap?

– Den har svetsat oss samman, säger båda.

– Det har den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Monsterorkanen Haiyan

Mer i ämnet