Ola Kronkvist, chef på polisutbildningen i Växjö och Stefan Wehlin, gruppchef HR kompetens inom polismyndigheten är oeniga om antagningskravens svårighetsgrad. Foto: SVT/Privat

Utbildningsansvarig hos polisen: ”Antagningskraven inte sänkta”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Wehlin som är gruppchef på HR kompetens inom polismyndigheten håller inte med Ola Kronkvist, polisutbildningens chef i Växjö, i hans kritik att kraven för att bli antagen på polisutbildningen sänkts.

Stefan Wehlin säger att antagningskraven till polisutbildningen inte har sänkts och hänvisar till en förändring som gjordes 2014 då rekryteringsmyndigheten tog över ansvaret för antagningarna.

– Innan fick man göra alla prövningsmoment och sen gjordes en sammanlagd bedömning om personen var lämplig att börja polisutbildningen eller inte. Nu måste du klara varje enskilt moment för att gå vidare till nästa moment. Om du inte klarar det första begåvningstestet får du alltså inte fortsätta till nästa test. Med det sagt så är det svårare att komma in på polisutbildningen i dag eftersom du måste klara varje moment för sig.

Polisrekrytering i Växjö

Olika nivåer

Han berättar att det finns en gräns som är satt för att klara varje moment. Från början fordrades en fyra men när det efter två antagningsomgångar upptäcktes att kravet var högt satt sänktes kravet till en trea.

– Vem som helst kan inte bli polis. Det har inte genomförts någon sänkning på kraven som vi ställer och som sätts vid prövningsmomenten, men antagningsordningen har ändrats.

Kritiken har också handlat om att vissa fysiska tester tagits bort, men Stefan Wehlin säger att de fysiska löptesterna ersatts av andra motsvariga tester.

– Det har tillkommit ett konditionstest och syreupptagningsförmågan prövas genom cykelprov, tester som ersätter löptestet och harrestest.

Klarar inte avfyra vapen

Vi har också rapporterat om att polisstudenter har tvingats sluta utbildningen för att de inte klarat att avfyra polisens tjänstevapen.

– Det är inte en fråga som diskuterats, men det ligger i lärosätets uppgift att hjälpa studenter på utbildningen. Det finns studenter som inte klarat sitt kompetensskytte, men vi har inte kännedom om att folk blivit underkända på hantering av vapen på grund av att man inte orkar trycka på avtryckaren, det kan inte vara ett stort problem med tanke på hur många poliser som utbildas.

Men att folk sållas bort vid de psykologiska testerna för att man tex någongång haft svårt att sova, vad säger du om det?

– Psykologsamtalet är en tjänst som vi köper av rekryteringsmyndigheten och de är experter på vad de gör. Men vi försöker kontinuerligt få till en så rättssäker process som möjligt, men vissa delar är stängda för rekryteringsmyndigheten utifrån deras sätt att genomföra sina uppdrag, säger Stefan Wehlin till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisrekrytering i Växjö

Mer i ämnet