Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Tim Andersson i Jönköping om hur han blev hjälpt av ECT-behandlingen. Foto: SVT/Clary Kroon

Tim i Jönköping: ”ECT-behandlingen räddade mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Tim Andersson i Jönköping är en av många som har hört av sig till SVT Nyheter Småland efter vår rapportering om ECT-behandling. Han tror inte att han hade levt idag om han inte fått behandlingen och tycker att det är ett problem att metoden mest får negativ uppmärksamhet.

För ungefär ett år sedan fick Tim Andersson ECT-behandling för första gången. Under behandlingen skickas elektriska pulser till hjärna och man får ett kontrollerat krampanfall. Tim tror inte att han levt idag om han inte fått behandlingen. 

– Jag är så glad att jag gick med på behandlingen, för det har räddat mitt liv, säger han. 

Vad tror du hade hänt om du inte fått behandlingen? 

– Jag hade nog tagit livet av mig. Det var en av anledningarna till att jag blev inlagd, för att jag var så självmordsbenägen att jag behövde sluten vård. 

Tackade först nej till ECT 

Tim berättar att han har haft problem med sitt psykiska mående sedan tonåren och har prövat många olika mediciner.  2019 mådde han så dåligt att han blev inlagd för första gången och då blev han erbjuden ECT, men tackade nej. 

– Spontant känns det inte så kul att man ska få massa el körd genom huvudet. När man googlar får man också mest upp sökresultat om dem som fått problem med minnet. Jag tycker att det är skitfarligt, eftersom det fick mig att tacka nej, säger Tim Andersson.

Fick mindre biverkningar i form av minnesproblem 

Men Tim ändrade sig när han blev inlagd en andra gången och trots nervositet inför första behandlingen upplevde han snabbt att han mådde mycket bättre. 

– Det kändes som det var en dimma som försvann. Jag kände mig pigg, klar och beslutsam direkt efteråt. Jag kände direkt att det här kommer att hjälpa mig. 

Har du fått några biverkningar? 

– Jag har lite minnesproblem kring tiden för behandlingen. Jag kan till exempel inte säga hur lång tid det tog eller vad jag gjorde senare på den dagen. Jag känner inte att det är ett problem för mig, men jag kan förstå om andra känner det. Det är lite obehagligt att inte kunna placera saker i tid, säger Tim Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ECT-BEHANDLING

Mer i ämnet