Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under ECT-behandling skickas svaga pulser av elektrisk ström till hjärnan. Foto: SVT

Bristande uppföljning efter ECT-behandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Förra året var det bara omkring 30 procent av patienterna i landet, som efter elchockbehandlingen ECT fick en halvårsuppföljning. I Småland var det ännu färre – och i Kronobergs län var det inga alls. Socialstyrelsen ser allvarligt på bristen på uppföljningar. 

Socialstyrelsen rekommenderar en uppföljning efter cirka sex månader, bland annat eftersom ECT kan ge olika biverkningar som minnesproblem. 

– Vi ser att det är viktigt att följa upp den här behandlingen. Om man inte gör det så följer man inte de rekommendationer och riktlinjer som vi ger, säger Stefan Brené, som är projektledare inom nationella riktlinjer på Socialstyrelsen. 

Få patienter följs upp 

Preliminär statistik från ECT Kvalitetsregister visar att uppföljningarna var bristfälliga i alla de småländska länen. I Kalmar län var det bara 32 av 112 patienter som fick en halvårsuppföljning. I Jönköpings län var det bara 32 av 222 patienter, men i Kronobergs län var det inga patienter alls. 

– Det har inte funnits någon rutin för att genomföra de här strukturerade uppföljningarna som förs in i ECT-registret, utan vi måste bli bättre där, säger överläkaren Alexander Kronsell, som är ansvarig för ECT-behandlingen i Växjö.

Pappersjournaler används fortfarande i Kronoberg

Som skäl till att det inte gjorts någon halvårsuppföljning i Kronoberg uppges bland annat att det inte funnits rätt tekniska förutsättningar. Till exempel används fortfarande pappersjournaler för ECT-ordinationen, men i år hoppas de på en förändring. 

– Vi har planerat att alla patienter som får behandling under 2021 kommer erbjudas uppföljningen. Sedan kommer vi nog inte kunna göra det på alla patienter, men vi har som målsättning att alla ska erbjudas den här uppföljningen, säger Alexander Kronsell. 

I klippet svarar Alexander Kronsell också på vad det kan få för konsekvenser när det inte görs halvårsuppföljningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carola Lind i Nybro fick ECT-behandlingar 2017 och hon upplever att hon fortfarande lider av minnesproblem efter dem. Foto: Clary Kroon/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ECT-BEHANDLING

Mer i ämnet