Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar sjuksköterskan Caroline Olofsson hur en ECT-behandling går till. Överläkaren Alexander Kronsell fick agera patient. Foto: Clary Kroon/SVT

Så här går ECT-behandlingen till

Uppdaterad
Publicerad

Elbehandlingen ECT hjälper personer som till exempel lider av en mycket djup depression, men metoden har också varit omdiskuterad genom åren. I klippet ovan kan du se hur behandlingen går till idag.

Under 70- och 80-talet minskade antalet behandlingar, men sedan dess har ECT-behandlingar blivit vanligare igen. De senaste tio åren har det gjorts omkring 40 000 behandlingar per år i Sverige.

Omdiskuterad metod 

Elchocksmetoden har använts i Sverige i över 80 år och metoden används också i stora delar av världen. Samtidigt förknippas den med filmer som Gökboet och att den använts som tortyrmetod i krig. Därför är det kanske inte så konstigt att många tror att elchocker inte längre används inom psykiatrin.

– ECT har varit och är kanske kontroversiellt i vissa delar är världen fortfarande. I Sverige och övriga Norden har vi haft ett mer öppet och vetenskapligt förhållningssätt mot ECT, säger överläkaren Alexander Kronsell, som är ansvarig för ECT-behandlingen på specialistpsykiatrin i Växjö. 

Stor förändring av metoden 

Nuförtiden sövs patienten och får muskelavslappnande läkemedel innan ECT-behandlingen. Sjuksköterskan Caroline Olofsson har jobbat med behandlingen i 13 år och hon har sett vilken omedelbar effekt metoden ofta har. Patienten får en serie behandlingar, vanligen mellan fem till tolv behandlingar.

– När patienten kommer till behandlingen första gången kanske hon eller han inte ens svarar på tilltal. När de kommer tredje gången kanske de tittar upp, fjärde gången kanske de säger hej och femte gången kanske man har en liten konversation med dem och de börjar le, berättar hon. 

Minnesstörningar är en biverkan

Det är konstaterat att en biverkning efter ECT-behandling är minnesstörningar, men ofta är de övergående. Det finns också patienter som upplever att de fått kroniska minnesstörningar. 

– Det som gör det svårt att undersöka det här är att depression och särskilt upprepade depressionsperioder också har en påverkan på minnet. Då är det svårt att säga vad som beror på behandlingen och vad som beror på sjukdomen. Men jag tycker att man ska ta de här patienterna på allvar och att det är viktigt att man studerar det här vidare, säger överläkaren Alexander Kronsell.

Se hur behandlingen går till i klippet ovan.

Under behandlingen skickas svaga pulser av elektrisk ström till hjärnan under några sekunder. Behandlingen används främst vid svåra symtom på depression, men även psykiska sjukdomar som bipolär sjukdom, förlossningsdepression och schizofoni.

Källa: 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ECT-BEHANDLING

Mer i ämnet