Sten Lander, ordförande för RSMH, riksförbundet för social och mental hälsa, i Västervik. Foto: Clary Kroon/SVT

Kritikern: ”ECT får inte användas som en quick-fix”

Uppdaterad
Publicerad

RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa, tycker att det är bra att ECT används för patienter där det finns bevis för att ECT fungerar. Men de är oroliga för att det även används på andra patienter. De vill också se fler förebyggande åtgärder i samhället för de som lider av depression.

RSMH är en ideell organisation med omkring 7000 medlemmar i landet. Organisationen jobbar med att på olika sätt stödja personer med psykiska funktionsnedsättningar.

I Västervik träffar SVT Nyheter Småland Sten Lander, som är lokal ordförande för RSMH. Han har tagit del av berättelser från patienter som behandlats med ECT och som gjort väldigt många behandlingar. 

ECT-BEHANDLING

– En patient gick igenom 30 behandlingar på en månad. Det kan inte vara bra, säger han. 

RMSH har ifrågasatt hur ofta ECT-behandlingar används, men har också sett att behandlingen har effekt på patienter som lider av väldigt svår depression.

– Personer som haft väldigt djupa depressionsdalar har haft nytta av behandlingen. Men ECT får inte användas som en quick-fix. 

Efterfrågar mer förebyggande hjälp

Aktiviteter för personer som lider av psykisk ohälsa har enligt Sten Lander dragits in under de senaste åren och han tror att det kan få negativa konsekvenser och är orolig att en konsekvens ska bli att ECT-behandlingarna ökar. 

– Presjukvård och hjälp behöver sättas in tidigt. De som har psykiska problem behöver få prata, gå ut med pedagoger och få göra saker ute i samhället, säger Sten Lander. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ECT-BEHANDLING

Mer i ämnet