Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar överläkaren Alexander Kronsell vilka de vanligaste biverkningarna är efter ECT-behandling. Foto: Clary Kroon/SVT

ECT-forskare: ”De positiva fördelarna med behandlingen överväger”

Uppdaterad
Publicerad

Behandlingsmetoden ECT, där elektriska pulser skickas till hjärnan, kan ge flera olika biverkningar. Det som patienterna ofta upplever som besvärliga biverkningar är minnesproblem.

Alexander Kronsell jobbar som överläkare på specialistpsykiatrin i Växjö, men håller också på att doktorera om ECT och depression på Karolinska institutet. Han är medveten om att det finns patienter som upplever att de får en mer bestående påverkan på minnet och han tycker att det är viktigt att ta det på allvar.

– Det som gör det svårt att undersöka det här är att depression i sig, särskilt upprepade depressionsperioder, också har en påverkan på minnet. Därför är det svårt att säga vad som är behandlingen och vad som är sjukdomen. Jag tycker absolut att man ska ta de här patienterna på allvar som upplever de här biverkningarna och jag tycker att det är viktigt att man studerar det här vidare.

I klippet berättar Alexander Kronsell vilka biverkningar som är vanligast efter ECT.

God effekt på patienter med svår depression

Samtidigt är ECT, den behandling som enligt Socialstyrelsen har bäst effekt på personer som lider av mycket svår depression. Enligt Alexander Kronsell måste man alltid göra en avvägning mellan effekt och biverkan.

– I och med att det här är så svårt sjuka patienter så överväger de positiva fördelarna med behandlingen, men det är viktigt att man väljer behandlingen till rätt patienter, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ECT-BEHANDLING

Mer i ämnet