Tingsryd ser över placeringar inom LSS och psykiatri

Uppdaterad
Publicerad

För att komma till rätta med ett stort ekonomiskt underskott ska Tingsryds kommun bland annat se över sina externa placeringar av personer som får stöd enligt LSS och inom psykiatrin.

Tingsryds kommuns ekonomi visar på ett minus på drygt 14 miljoner kronor för 2018. På tisdagen hade Vård- och omsorgsnämnden, där det största underskottet finns, ett möte om hur pengarna ska kunna sparas.

– Det vi gjorde i dag var att besluta om att nämnden ska genomföra en översyn av samtliga köpta platser och placeringar som inte görs i egen regi inom LSS och psykiatri, säger Magnus Carlberg (S).

En av anledningarna till kommunens underskott är att Vård- och omsorgsnämndens placeringar blev sex miljoner dyrare än budgeterat.

Men finns det något som tyder på att ni har gjort onödiga placeringar?

– Jag jobbar själv inom LSS och vet att det kan vara så att vårdbehovet hos en person förändras. Samtidigt måste man ha respekt för att det kan bli mycket oro men vi måste ändå titta igenom det. Om vi gör bedömningen att en person behöver ha kvar sin externa placering ska den inte tas bort, men det kan finnas placeringar som vi skulle kunna göra med lika bra kvalitet på hemmaplan, säger Magnus Carlberg.

Resurspool kan avvecklas

På tisdagens möte la majoriteten i omsorgsnämnden också fram ett förslag som innebär att utreda en nedläggning av resurspoolen, som har i uppgift att lösa vakanser inom både äldreomsorgen och omsorgen för personer med funktionsnedsättningar.

– Det handlar om att vi måste se om man kan göra ett likvärdigt arbete med mindre administration. Och vi tror att det kan gå eftersom man ute på arbetsplatsen kanske man har mer koll på vilka vikarier som finns och vilka i den egna personalen som kan ta ett extrapass, säger Magnus Carlberg.

Först på mötet i maj kommer nämnden att besluta om vilka konkreta åtgärder som kan bli aktuella.

Om det här inte räcker för att komma till en budget i balans?

– Då får vi gå till kommunstyrelsen och se om vi kan få mer pengar. Det finns redan mycket som är gjort inom ramen för hållbar ekonomi och vissa saker, som att minska bemanningen i våra särskilda boenden, kommer inte att bli aktuellt, säger Magnus Carlberg till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.