Torkan hotar djurlivet

Uppdaterad
Publicerad

Fiskar, insekter, växter och djur. Torkan och det låga vattenståndet i södra Sverige påverkar hela kretsloppet.

Den extremt torra sommaren har resulterat i ett ovanligt lågt vattenstånd. Något som inte bara torkar ut brunnar med dricksvatten utan också slår hårt mot de djur och växter som lever i och vid vattendragen.

”Hoppas att fiskarna hunnit undan”

– När vi har varit ute för att provfiska har vi kommit till vattendrag som varit helt torrlagda, man får bara hoppas att fiskarna hunnit ta sig till andra vattendrag, säger Jan Grosen, funktionsledare för vattenvård vid Länsstyrelsen Kronoberg.

Låg vattennivå

Han berättar att den låga vattennivån påverkar bland annat musslor, öring och vattenlevande insekter. Även djur som lever vid vattendragen påverkas, så som mink och häger.

Akut läge

I hur stor utsträckning fisk- och djurlivet påverkas av torkan går inte att säga förrän nästa års provfiskning. Men att det är akut läge är det ingen tvekan om.

– Vi behöver ihållande regn nu i några dagar. Det första regnet sugs upp av marken och fyller ytvattenförråden, det är först efter det som vattendragen börjar fyllas, säger Jan Grosen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Låg vattennivå

Mer i ämnet