Foto: SVT/Ricardo Garcia

Torkan slår ut elstängsel – korna rymmer från hagarna

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens torka gör att elstängselns funktion slås ut. När marken är för torr så blir det ingen strömförande kontakt mellan djuren och elstängslet.

– Man kan ta in ett djur men så fort man vänder ryggen till så är de ute igen. Det tar upp mycket av ens tid, säger Christian Horn som är lantbrukare på Hemset gård i Åryd som ligger drygt en mil sydöst om Växjö.

Korna har haft det jobbigt under sommaren. Jobbigt har det även varit för bonden som äger djuren, bland annat eftersom elstängslets funktion har slagits ut på grund av torkan.

– När kossorna går emot elstaketet blir det ingen sluten krets. När det inte är jordat smiter korna utanför den inhägnade hagen, hela tiden, säger Christian Horn.

Taggtråd mycket arbete

När elstängslet inte fungerar kan taggtråd vara ett alternativ. Men eftersom djuren flyttas för bättre beteshagar innebär det mer arbete att sätta upp taggtråd.

– Det är betydligt mer jobb med att sätta upp taggtråden och vi bygger mycket provisoriska hagar just nu. Det är mycket lättare med de lösningarna. Då är elen det bästa alternativet, säger Christian Horn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torkan i småland 2018

Mer i ämnet