Den torra försommaren har följts av en blöt julimånad. Nu är vattennivåerna påfyllda – men ovädret Hans hade kunnat bli värre i västra Kronoberg. Foto: TT

Torr vår har mildrat översvämningsrisken i västra Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Det råder högsta varningsnivån för höga vattenflöden i västra Kronoberg under tisdagen och onsdagen. Att läget hittills varit odramatiskt kan enligt SMHI kan bero på den torra våren och försommaren.

Bevattningsförbud och skogsbrandsrisk i juni blev översvämningsrisk i västra Kronoberg i augusti. Sommarens regn har fyllt upp marken med vatten och varning för höga vattenflöden har utfärdats – men det kunde varit värre.

– I början av juni var det torrt på många håll och då skapades stora utrymmen i sjöar och större vattendrag, hade det varit normala maj- och junimånader hade situationen kunnat bli värre fortare, säger Niclas Hjerdt, Hydrolog på SMHI.

Klimatkrisen

Marken känslig för nederbörd

Däremot så har den torra början på sommaren följts av ostadigt väder något som gjort att vattennivåerna fyllts på, och nu kan ovädret Hans, trots den långa perioden av torka, bli droppen som får de mindre vattendragen att rinna över i delar av västra Kronoberg.

– Det är som att moder natur sitter med fingret på avtryckaren. All mark i området som nederbörden passerar är oerhört känslig för stora vattenmängder på samma gång, säger Niclas Hjerdt.

Tvära kast mellan extremer

Niclas Hjerdt påminner också om att 2018 var ett år som till en början förde med sig många översvämningsvarningar till följd av stora snömängder, något som sedan följdes av en mycket torr sommar.

– Vi har ett omkast mellan olika extremer och det är något som i realiteten är en följd av klimatförändringarna, säger han.

Enligt SMHI:s bedömning är det sannolikt att varningarna för västra Kronoberg kommer bestå, då kraftig nederbörd väntas under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet